Olvad a hó, újra áradnak a folyók a Közép-Tisza vidéken

Az intenzív hóolvadás miatt újra árad a Zagyva és a Tarna, míg a Tisza középső szakaszán csökkent a jégzajlás mértéke - közölte a regionális vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza vízgyűjtőin az elmúlt nap folyamán helyenként közel 10 milliméter csapadék esett. A Felső-Tisza - a jégképződés miatt - Dombrádig kismértékben árad, alatta végig apad. A Tisza középső szakaszán jelentős vízszintcsökkenés figyelhető meg: hétfőn reggel Szolnoknál 292 centiméteres vízállást mértek. Az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során ezen a szakaszon 20-40 centiméter lesz.

A napos, enyhe időjárásnak köszönhetően csökkent a jégzajlás mértéke a Tiszán. Tiszalök felett jelenleg 10-40 százalékos a jégborítottság, ám itt a duzzasztómű előtt továbbra is 10-15 centiméter vastagságban torlódott a jég. A folyó középső szakaszán helyenként 10 százalékos úszó jeget észleltek.

A Zagyva-Tarna rendszer vízfolyásai – ugyancsak a tavasziasra fordult időjárás következtében megindult intenzív hóolvadás miatt - végig áradnak. A Zagyva jelenleg jégmentes. A Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó végig apad. Utóbbi miatt hétfőn reggel a Köti-kövízig elsőfokúra mérsékelte a készültséget a folyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között.

Belvízvédelmi szempontból ugyanakkor minden tekintetben javulás tapasztalható az igazgatóság működési területén. A befogadók apadó vízállása miatt több zsilipet kinyitottak, így a gravitációs vízbevezetés növelésével a kitelepített mobil szivattyúállásokat 7 kivételével leállították és a működő 20 stabil szivattyútelepen is csökkenő mennyiségű, az elmúlt 24 órában alig több mint 1,1 millió köbméter vizet emeltek át a csatornákba.

A száraz, enyhe időjárásnak köszönhetően az elmúlt napokban a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság négy megyére kiterjedő működési területén több mint 3.600 hektárral csökkent a belvízi elöntések nagysága. Ezen a vidéken azonban továbbra is mintegy 60.750 hektárt borít belvíz, melyből 52.590 hektár Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek és Jászapáti közötti út.

A Köti-kövízig 3 szakaszon tart fenn másodfokú, míg további 3 szakaszon elsőfokú belvízvédelmi készültséget. A befogadók apadó vízállására való tekintettel a Ceglédi, Kiskörei és a Jászkiséri szakaszon elsőfokúra mérsékelték, a Mezőtúri szakaszon pedig megszüntették a belvízvédelmi készültséget.

Ugyanezen a területen 15 önkormányzat tart fenn elsőfokú, 27 helyhatóság és vízgazdálkodási társulás másodfokú, míg további 7 harmadfokú belvízvédelmi készültséget. A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 119 ember vett részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.