Olvad a hó - jön a belvíz

A Tisza mentén minden védelmi szakaszon másodfokú készültséget rendeltek el.

Az utóbbi tíz napban mintegy 40 milliméternyi eső hullott a tiszántúli területen; csak az elmúlt 24 órában 4,2-14,5 milliméter csapadék hullott, és intenzív hóolvadás kezdődött a térségben - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A belterületek védelme érdekében a szivattyútelepeket fokozott, kétműszakos üzemben kell működtetni, ez indokolta a belvízvédelmi fokozatok növelését: már öt belvízvédelmi szakaszon van másodfokú készültség.

A 16 üzemelő szivattyútelep naponta összesen több mint 1,3 millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba. A készültséggel érintett területen 7.250 hektár földet borít belvíz, ebből 1.900 hektár vetés, 1.750 hektár pedig szántóterület.

Bara Sándor közlése szerint szokatlan árvízvédelmi helyzet alakult ki a Hortobágy-Berettyón. A folyón vasárnap déltől elsőfokú készültséget rendeltek el. A szokatlansága abban áll, hogy a Hortobágy-Berettyón eddig általában a Körösök vízszintjének emelkedése miatt kellett készültséget elrendelni.

Most a vízgyűjtőn lehullott eső és a beemelt belvíz mértéke miatt van készültség a folyón. A Körösökön esetlegesen levonuló árhullám tovább növelheti a víz szintjét és a készültséget a folyón - mondta az igazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.