Olcsón megúszta a főuzsorás

A Baranya Megyei Bíróság zsarolás, csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és hamis tanúzás bűntettéért 8 év és 10 hónap börtönre ítélte az Ormánság egyik uzsorását, a 45 esztendős Gyimesi Lászlót. A bíró szerint jobb nyomozati munkával a siklósnagyfalui férfit akár még ennél is hosszabb elzárásra ítélhették volna.

Gyimesi a falujában és a környező településeken többeknek - főleg munka és jövedelem nélküli, roppant szegény sorban tengődő embernek - kölcsönt adott havi 50-100 százalékos kamatra. Aki nem tudott fizetni, azt gyakran megfenyegette, és tartozását havonta-kéthavonta megduplázta. A siklósnagyfalui férfi 2007-ben hét adósa házát szerezte meg, mivel az ingatlan volt a fedezete a folyamatosan hízó kölcsönöknek. Gyimesi összesen 3,5 millió forint kölcsönt adott, s utóbb 34 milliót követelt, amiből mintegy 15 millió forintnyi pénzt és ingatlant be is hajtott adósain.

Az egyik károsult Mali Zoltántól, Drávapiski polgármesterétől kért segítséget, s az uzsorások ellen harcot hirdető faluvezető 2008 tavaszán feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás majd a bírósági eljárás során Gyimesi László azt állította, hogy baráti kölcsönöket adott, és nem kért kamatot a pénze után, s tagadta, hogy keményen fellépett volna a nem fizetőkkel szemben. A bíróság azonban első és másodfokon egyaránt bizonyítottnak látta a vádban szereplő bűncselekményeket, s a kedden meghozott ítélet immár jogerős.

Dr. Wirth Béla, a másodfokon ítélkező bíró indoklásában kimondta: elképzelhető, hogy Gyimesire még ennél súlyosabb büntetést is ki lehetett volna róni, hisz a férfit korábban többször feljelentették, ám a nyomozást mindig megszüntették. A nyomozóhatóság - a bíró szerint - akkor is hibát követett el, amikor az eljárás során nem kezdeményezte Gyimesi vagyonának zárolását. A megyei bíróság most erről is rendelkezett, így eljárás indul azért, hogy Gyimesi bűnös módon megszerzett vagyonát leltárba vegyék, és elkobozzák.

A férfi egyébként azért nem uzsora bűntett miatt lett elmarasztalva, mert a nyomozás kezdetén még nem volt ilyen jogszabály a büntető törvénykönyvben. Közismert, hogy Mali Zoltán - többek között a Gyimesi-ügy kapcsán - sokat lobbizott a törvény megszületéséért, így Gyimesi tevékenysége tulajdonképpen hozzájárult, hogy ez a cselekmény bekerüljön a btk-ba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.