Olajtolvajok: 250 bűncselekmény, több mint félmilliárdos kár

Több mint félmilliárd forint kárt okozott az E.ON-nak és más áramszolgáltatónak három férfi, akik tavaly nyár óta több ezer liter olajat loptak el Budapest és Komárom-Esztergom Megye területéről. Az olaj egy részét saját használatra csapolták le, nagyobb részét azonban továbbadták.

Két férfi vásárolt tőlük rendszeresen, őket szintén őrizetbe vette az esztergomi kapitányság bűnügyi osztálya.

Tavaly nyár óta egymást követték a trafóház-feltörések és olajlopások. Először csak Budapestről érkeztek a hírek, decemberben azonban Komárom-Esztergom megyében is beindult a sorozat. Az elkövetők kora este „dolgoztak". Csendesek és gyorsak voltak, így egy lépéssel mindig a rendőrök előtt jártak. Egészen február közepéig, mikor az esztergomi nyomozók rajtuk ütöttek.

Sz. Zsolt nem vallott gyanusítotti kihallgatása során, holott a nyomozás során kiderült, ő volt a tippadó. Ő kezdte a lopássorozatot és tanította ki ismerősét G. Zoltán 36 éves tokodaltárói lakost a munkamódszerekre. Elmondta, mire kell figyelni a nagyfeszültség alatt álló épületekben, oda milyen kulccsal lehet bemenni és hogyan kell az olajat leengedni.

2010. júliusában a két férfi egy Ford Escortot pakolt tele kannákkal, majd célba vették Budapest belső kerületeit. Októberben kocsit váltottak, a Ford műszakija ugyanis lejárt, az emiatti lebukást pedig nem merték megkockáztatni.

Tavaly nyáron minden nap ténykedett a két férfi, a havi bevételük több százezer forint volt és üzemanyagra sem kellett költeniük. Egy alkalommal kb. 200 liter olajat loptak el, melynek literjét 150-160 forintért adták tovább az orgazdának.

Decemberben a két férfi kapcsolata megszakadt, így G. Zoltán új társat keresett. A rokonságban találta meg segítőjét. Élettársa veje, S. Attila 24 éves tokodaltárói férfi gondolkodás nélkül betársult a jövedelmező üzletbe. Az újabb lopásokat azonban már nem a fővárosban követték el, hanem hazai terepen, Lábatlanon, Nyergesújfalun, Dorogon és Esztergomban.

Az esztergomi nyomozók február közepére derítették fel, kik állhatnak sorozat-bűncselekmények mögött. Arra ők sem számítottak, hogy a három férfi közel kétszázötven bűncselekmény elkövetésével lesz gyanúsítható.

Az elkövetők csak esztergom rendőrkapitányság illetékességi területén összesen 3 millió 600 ezer értékben tulajdonítottak el transzformátor olajat, amely mintegy 4200 liternek felel meg. Ehhez jön még egy esetenként közel 2 millió forint értékű rongálási kár, amelyet a lopások során okoztak.

Az olajtolvajok a bűncselekmények elkövetését megtervezték, a szerepeket szétosztották, a bűncselekmények elkövetését megkönnyítő és segítő eszközöket készíttettek és szereztek be (kulcsok, kannák, csövek) és orgazdahálózaton keresztül értékesítették a lopott olajat.

A tolvajok után az orgazdákat is elfogták az esztergomi nyomozók. Két férfit, egy 39 éves esztergomi és egy 46 éves tokodaltárói lakost vettek őrizetbe. A gyanúsítottaknál tartott házkutatás során több, a bűncselekmények elkövetésénél használt eszközt, kannát, hordót foglaltak le a nyomozók.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.