Ókori szentély Róma mellett

Egy 2600 éves szentélyre, valamint tárgyi emlékek százaira bukkant egy olasz  farmer a földjén.

A több mint félezer lelet között parfümös üvegcsék, ivókupák, s aprócska vázák vannak - utóbbiak fogadalmi ajándékként  szolgálhattak.
A farmer ellen, aki megpróbálta eladni a leleteket, nyomozás  indult. Az antik műtárgyak Olaszországban ugyanis állami tulajdont  képeznek, így a leleteket be kell jelenteni az illetékes  hatóságoknak.

A régészek tovább folytatják a Kr.e. VII-VI. századból származó  szentély feltárását, amely egy aprócska tó partján, a mai Aprilia  közelében, Rómától 40 kilométerre délre található.

A szakértők szerint a leletek révén sikerül majd többet megtudni  a térség római kor előtti történelméről, amikor a régiót latin  nyelvet beszélő, s az etruszk kultúra hatása alatt álló népesség  lakta.

A kerámiaedényeket, amelyek némelyike Görögországból származik,  a tó istenének ajánlhatták fel - vélekedik Stefano di Caro, az olasz  kulturális tárca régészeti igazgatója.

"A vidéket szegény földművesek lakták, akik köszönetet mondtak a  jó termésért, vagy azért imádkoztak, hogy legyen elég csapadék.  Abban az időben nem voltak vízvezetékek, így a tó az életet  jelentette" - emelte ki Stefani di Caro.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.