Obamánál az utcáról

Barack Obama elnök is fogadta Vidalt, a fekete kapucnis kisfiút, aki Amerika-szerte ismertté vált. Egy blognak köszönhetően az iskoláját több mint egymillió dollár adomány támogatja.

Sokan talán észre sem vették volna a fekete kapucnis kisfiút, Brandon Stanton azonban engedélyt kért, hogy lefotózhassa őt. A kép a Humans of New York (HONY,New York emberei) című blogra készült, amely néhány mondatos – néha döbbenetes sztorikat tartalmazó – miniinterjúkat közöl a járókelők képei mellett. Tizenkétmillió olvasójával a HONY az utca esszenciája: az interjúkban az utcaseprő, a gazdag ügyvéd, a meleg táncos és a tolókocsis koldus is vállalja az arcát, a gondolatait.

Vidal és Nadia Lopez Obamával egy a Facebookon közölt fotón
Vidal és Nadia Lopez Obamával egy a Facebookon közölt fotón

Vidaltól, a fekete kapucnis kisfiútól Stanton azt kérdezte, ki volt rá életében a legnagyobb hatással. A srác az iskolája igazgatónőjét, Nadia Lopezt választotta, aki nem bünteti a gyermekeket, ha rossz fát tesznek a tűzre, inkább behívja őket az irodájába, és türelmesen elmagyarázza nekik, hogy minden alkalommal, amikor valamelyikük kimarad a suliból, „egy újabb börtöncella épül”. Azt is rendszeresen elmondja az iskola tanulóinak, hogy valamennyien fontosak, és megérdemlik a sikert.

A bejegyzésre özönlöttek a kommentek, ezért a blogger felkereste Lopez igazgatónő iskoláját, a Brooklyn legveszélyesebb környékén található Mott Hall Bridges Academyt. A nő elmondta: diákjait minden évben elviszi a Harvard Egyetemre, hogy az ne csak távoli álomképnek, hanem elérhető célnak tűnjön nekik. Arról is mesélt, hogy a nyári szünetben sok diákot elveszítenek, iskolai programok híján a gyermekeket ugyanis beszippantja az utca, a bűnözés.

A HONY történetében nem példa nélküli, hogy a kommentelők adományokkal halmozzák el a blogon megjelenőket. Az azonban, ami a Mott Hall Bridges Academyvel történt, minden képzeletet felülmúlt. Az olvasók kérésére a blogger pénzgyűjtő oldalt indított, amelyre négy nap alatt több mint egymillió dollár gyűlt össze. Az összeg tíz évre finanszírozza a nyári programokat és a kirándulásokat a Harvardra. A történetet hamar felkapta a sajtó, így Lopez asszony és Vidal már Ellen DeGeneres show-jának vendége is volt.

S mindez fokozható: Barack Obama személyesen fogadta az igazgatónőt és Vidalt. Az elnök őszintén beszélt arról, hogy 1999-ben majdnem felhagyott a politikával – és elmagyarázta, miért az őt egyedül felnevelő, mégis PhD-t szerző édesanyja volt rá a legnagyobb hatással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.