Nyugdíjba vonulnak a cirkuszi elefántok

Utoljára lépett fel tizenegy ázsiai nőstény elefánt Amerika leghíresebb cirkuszaiban.

A Ringling Fivérek és a Barnum és Bailey Cirkusz állatait azért nyugdíjazzák, mert megváltozott az állatok fellépésével kapcsolatos hozzáállás – számolt be a BBC.

Az ormányosok egy floridai természetvédő szervezetnél élnek majd. Több állatvédő kritizálja azonban a tervet. Úgy vélik, hogy a hely nem alkalmas az elefántok számára, alig több, mint egy tenyésztelep, nincs megfelelő helye a nagytestű állatoknak.

Andrew Kelly / Reuters

A cirkuszokkal kapcsolatos vitát az Elefántok Védelmével Foglalkozó Központ kezdeményezte, amelynek az állatok gondozása, egészsége és az állatvédelem a fő profilja. A központ azzal kapcsolatban is folytat kutatásokat, hogy az elefántok látszólag sokkal könnyebben birkóznak meg a rákkal, mint az emberek.

Johnathan Lee Iverson porondmester érzelemmel telinek nevezte a pillanatot. "Történelmi este a mai, hölgyeim és uraim! Igazi amerikai ikonok köszönnek el" – hirdette ki a tömegnek.

Az amerikai cirkuszok 200 éve dolgoznak elefántokkal. A cirkuszművészetben úttörőnek számító Hachaliah Bailey 1808-ban vásárolt egy afrikai elefántot, Öreg Betet. Őt tartják az első elefántnak, aki fellépett az Egyesült Államokban.

A most nyugdíjazottakon kívül is szerepelnek elefántok Amerika cirkuszaiban, de az utóbbi években az állatvédők ráirányították a figyelmet a szórakoztatóiparban használt állatokkal való bánásmódra és az állatok jólétére.

Az elefántok idomítására használt kampó
Az elefántok idomítására használt kampó

 

Egyre több amerikai városban nehezítették meg az elefántok cirkuszi fellépéseit például azzal, hogy betiltották a speciálisan elefántok idomítására használt fém kampó alkalmazását, amivel nagy fájdalmat tudtak okozni az állatoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.