Nyolcas ikrek születtek

Nyolcas ikrek születtek hétfőn Kaliforniában; az Egyesült Államokban másodszor fordult elő, hogy egy anyától egyszerre ennyi gyerek élve szülessen meg. A hat fiút és két lányt császármetszéssel segítették világra a Los Angeles melletti Bellflowerben. Összesen negyvenhat orvos és más segítő bábáskodott, s igen elcsodálkoztak a nyolcadik csecsemőn, mert csak hét gyermeket vártak.

A legkisebb gyerek 680 grammos, de a legnagyobb sem nyom többet 1470 grammnál. A csecsemők és az anya is jól vannak - közölte Harold Henry, a belfloweri kórház szülészeti osztályának vezetője.

"Az ultrahang nem mutat meg mindent. Elég könnyű nem észrevenni egy gyermeket, különösen ha hetet várunk" - magyarázta Henry.

Az anya kilétét nem hozták nyilvánosságra, és azt sem, hogy kapott-e meddőség elleni kezelést a terhesség előtt. Annyit lehet róla tudni, hogy 23 hetes terhesen került be a kórházba, és hét héttel később szülte meg a piciket. Két újszülöttet lélegeztetőgépre tettek, egy harmadiknak oxigénmaszkra volt szüksége.

Az anya előreláthatólag egy héten belül elhagyhatja a kórházat, de a kicsiknek még legalább két hónapig orvosi felügyelet alatt kell maradniuk.

"Az édesanya egy igen erős asszony, valószínűleg képes lesz mind a nyolc gyermek táplálására" - mondta Mandir Gupta az újszülöttekért felelős orvos arra a bejelentésre, hogy az asszony jelezte, szoptatni akarja mind a nyolc gyermekét.

Kicsivel több mint tíz éve egy houstoni nő szintén nyolcas ikreket szült, igaz, külön-külön. Először egy gyermek jött a világra, majd 12 nappal később a másik hét. Mindannyian koraszülöttek voltak, jóval kisebb súllyal születtek, mint most a kaliforniai nyolcas ikrek: a legnagyobb 800, a legkisebb 300 grammos volt, ő egy hét után meg is halt. A többiek azóta is jól vannak, decemberben ünnepelték a tizedik születésnapjukat.

A világon először 1967 márciusában Mexikóvárosban jöttek világra élve nyolcas ikrek, 14 órával születésük után azonban valamennyien meghaltak az Encyclopedia Britannica szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.