Nyolc év fegyház "holdfény-játékért"

Nyolc év fegyházbüntetésre és a pedagógus szakmától való örökös eltiltásra ítélte első fokon a Dunakeszi Járásbíróság azt a drámatanárt, akit szemérem elleni erőszakban és kiskorú veszélyeztetésében találtak bűnösnek. A vádlott nem vett részt az ítélethirdetésen, az éjszaka otthonában rosszul lett, jelenleg intenzív osztályon fekszik életveszélyes állapotban. A sértett gyerekek szülei csak részben elégedettek a verdikttel.

Furcsa hangulatban várakoztak az érdeklődők az 50 éves dunakeszi tanár, T. G. büntetőperének ítélethirdetésére kedden reggel a Dunakeszi Járásbíróság folyosóján. A megjelent 25-30 szülő-nagyszülő – a gyermekkorú sértettek hozzátartozói – láthatóan csak nehezen tudták visszafojtani haragjukat és felháborodásukat, még azok után is, hogy értesültek a hírről: a vádlott – aki nem ismerte el a terhére róttakat és felmentését kérte – nem lesz jelen az ítélethirdetésen, mivel keddre virradóan rosszul lett és kórházba került.

A szülők nem elégedettek maradéktalanul az ítélettel
dunakeszi per

Gerencsér Ferenc ügyvéd, T. G. jogi képviselője jelentette be a sajtó munkatársainak, hogy védence – aki 25 éves kora magas vérnyomásban szenved – mostanáig "komoly méltósággal viselte a méltatlan és megalázó procedúrát", ám keddre virradóan otthonában minden előzmény nélkül rosszul lett, és azonnal kórházba szállították. Ott egyszer még visszanyerte az eszméletét, ám beszélni már nem tudott. Később újra eszméletlen állapotba került, jelenleg intenzív osztályon kezelik. Állapota válságos.

A vádlott távolléte nem volt akadálya annak, hogy Opóczky László tanácsvezető bíró kihirdesse az első fokú verdiktet. Eszerint T. G.-t bűnösnek találták hat rendbeli szemérem elleni erőszakban és 26 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettben, amiért 8 év fegyházra, 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a pedagógus szakmától történő örökös eltiltásra ítélték. A bíró a kiskorú sértettek védelme érdekében az ítélet indoklását zárt tárgyalás keretében olvasta fel, így a sajtó munkatársainak és a szülőknek is el kellett hagyniuk a tárgyalótermet.

A verdikt rendelkező részéből mindenesetre az kiderült, hogy a bíróság az ítéletében jórészt osztotta az ügyészség álláspontját. Azt, hogy mi is történt valójában, egyelőre csak a vádirat alapján lehet rekonstruálni. A Dunakeszi Városi Ügyészség még 2012-ben nyújtotta be a vádiratot T. G. ellen, aki a bűncselekményeket 2009-2010-ben követte el. A helyi Széchenyi általános iskolában tanítóként dolgozó pedagógust nagyon szerették a tanítványai, mivel rendszeresen szervezett kirándulásokat, nyaralásokat a diákok számára, de sokan vettek részt az általa vezetett iskolai drámafoglalkozásokon is. Ezeken a drámaórákon különböző helyzetgyakorlatokat, szerepjátékokat játszottak a jórészt 10-12 éves korú gyerekek. A vádirat szerint T. G. nem a drámafoglalkozásokon, hanem a több napos kirándulásokon követte el a bűncselekményeket. Előfordult például, hogy egy welnessz-szálloda szaunájában meztelenül mutatkozott a gyerekek előtt, de azt is megette, hogy kivitte a diákcsoportot a balatonberényi nudista strandra, ahol mindenkinek meztelenre kellett vetkőznie.

A bűncselekmények többségét azonban nem a teljes diákcsoport előtt, hanem esténként a szállodai szobákban követte el, amikor egy-két, de legfeljebb három-négy tanuló vett részt az úgynevezett "szituációs játékokon". Az általa "hajótöröttes", "barlangos" vagy "holdfény-játéknak" nevezett szerepjátékok közben az irányítása mellett a fiúknak és a lányoknak meztelenre vagy félmeztelenre kellett vetkőzniük, és meg kellett érinteniük vagy simogatniuk egymás testét, nemi szervét. A vádirat szerint többször előfordult, hogy T. G. mintegy előjátszotta a szerepet, és saját maga is megcsókolta, megsimogatta a kislányokat, olykor saját kezével vezette a kisfiúk kezét a kislányok testén. Ez utóbbi magatartása miatt állapíthatta meg a bíróság, hogy T. G. részben tettesként, részben közvetett tettesként valósította meg a szemérem elleni erőszakot.

A vádirat tartalmazza azt is, mit állapított meg a nyomozás során kirendelt pszichológus szakértő, aki megvizsgálta a sértett gyerekeket. A szakember úgy találta, hogy az átélt erőszak miatt súlyos következmények érték az érintett gyerekeket: többüknél jelentkeztek a krónikus stressz, a gyerekkori depresszió, a bűntudati szorongás és a szexualitástól való félelem tünetei.

Dunakeszin megdöbbenést keltett T. G. ügye. A tanárt korábban hivatását alázattal űző pedagógusnak tartották, a helyiek közül sokan még ma sem hiszik el, hogy az ítéletben megfogalmazott bűncselekményeket valóban elkövette. Az általunk megkérdezettek közül akadt, aki felidézte, hogy a tanárt a letartóztatását követően két fegyőr alaposan megverte a váci börtönben. Gerencsér Ferenc ügyvéd kérdésünkre azt mondta, védencére több évtizedes pedagógusi munkája során korábban soha semmilyen hasonló panasz nem volt, és T. G. mindvégig határozottan tagadta, hogy elkövette volna a terhére róttakat. Az ügyvéd közölte: bár nem orvos, de szerinte nyilvánvaló, hogy az ítélethirdetés előtti izgalmak hozzájárultak ahhoz, hogy ügyfele agyvérzést kapott.

Az ítélethirdetést követően a bíróság folyosóján egymással beszélgető szülők között viszont nem akadt, akinek kétsége lett volna T. G. bűnösségével kapcsolatban. Általában megnyugtatónak találták, hogy a tanárnak fegyházba kell vonulnia, ám a kiszabott nyolcéves büntetést jó néhányan kevesellték. Bár nem kívántak névvel nyilatkozni, kérdésünkre többen is elmondták, hogy gyerekeik az elmúlt hónapokban alig mertek kimenni az utcára, mert attól féltek, hogy találkoznak a házi őrizetben lévő pedagógussal. Egy anyuka elmondta, a kislánya a mai napig pszichológushoz jár, csak nagyon nehezen tudja feldolgozni a történteket. Akadt olyan szülő, aki azt kifogásolta, hogy a tanárnak alig pár éves tevékenységét vizsgálták a hatóságok, holott, elképzelhető, hogy a húsz éve tanító férfi korábban már több generáció sorsát megkeseríthette. Mások azt vetették fel, miként lehetséges, hogy az iskolában senki nem vette észre, mit művel a drámatanár.

Magyarországon nincs pontos adat arról, hányan rendelkeznek drámatanári végzettséggel. Dolmány Mária, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke kérdésünkre elmondta, jelenleg három felsőoktatási intézményben folyik drámatanári képzés, ezen kívül 60-120 órás tanfolyami képzés keretében is lehet drámapedagógusnak tanulni. "Ezek szakmai képzések, arra nincs lehetőségünk, hogy a pedagógusi kompetenciákat is vizsgáljuk. Azokat, akik nem valók a pályára, már a pedagógus-alapképzés során ki kellene szűrni. A drámatanárok között semmivel sem gyakoribb a problémás kolléga, ám az igaz, hogy a gyerekekkel való közvetlenebb kapcsolat miatt hamarabb felszínre kerül, ha egy drámapedagógus nem alkalmas a pályára" - tette hozzá.

Takács Gábor, a színházi neveléssel foglalkozó Káva Kulturális Műhely vezetője szerint az iskolafenntartók felelőssége, hogy kizárólag képzett drámapedagógust alkalmazzanak színjátszókörök, drámafoglalkozások vezetésére. Mint mondta, sajnos még mindig előfordul, hogy ha egy tanár önként jelentkezik az iskolaigazgatónál, könnyű szívvel rábízzák egy csoport irányítását anélkül, hogy meggyőződnének, alkalmas-e egyáltalán a feladatra. „Ahogy etikatanárnak sem alkalmas mindenki, úgy drámapedagógiai foglalkozásokat sem lehet rábízni bárkire, hiszen a drámaórákon bonyolult etikai-erkölcsi problémákat kell feldolgozni színházi eszközökkel” - tette hozzá.

A dunakeszi bíróságon kedden kihirdetett ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő elsődlegesen hatályon kívül helyezésért, másodlagosan a tényállás téves megállapítása miatt felmentésért fellebbezett. A per másodfokon Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik. A bíróság meghosszabbította a vádlott házi őrizetét a másodfokú ítélet kihirdetéséig. Ezt a bíró részben a vádlott egészségi állapotával, részben pedig azzal indokolta, hogy T. G. az elmúlt két évet is házi őrizetben töltötte, és annak szabályait nem szegte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.