Újabb weblexikon

Formájában teljesen az internetes közösségi enciklopédiára, a wikipédiára hasonlító, mégis más koncepcióval működő magyar nyelvű lexikont indított útjára az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet.

Az új világhálós oldal elkészítését Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke jelentette be. Ezt nyilván nem a jelenleg elérhető összesen 450 szócikk indokolta.

A wikipédia lényege, hogy a szöveget a neten böngészők közül bárki megváltoztathatja, a közös tudás alakítja a végső formát soha el nem nyerő szócikkeket. Ez a módszer sokszor nagyon jó eredményeket hoz, sok viszont a bizonytalansági tényező, a hozzá nem értés és különféle érdekek megjelenítése egyaránt a hitelesség rovására mehet.

 A Kommunikációtudományi Nyitott Enciklopédia (nyitottenciklopedia.akti.hu) szerkesztői viszont minden szempontból megbízható információforrást akarnak létrehozni, amelyik „a kommunikációs képzést támogató, hivatkozható eszköz, a szakirodalom, a szakmai sztenderdek megteremtésének egyik legfontosabb fóruma lesz”. Ennek megfelelően a szócikkek szerkesztését csak szakemberek végezhetik, külön jogosultság megszerzése után. A jövő dönti majd el, hogy ebből nem következik-e, hogy a szócikkek hamar elavulnak, mert nem követik eléggé gyorsan az ismeretek változását.

A frissességet lemérhetjük a héten nyílt enciklopédia „Napilap” címszaván: „A napilapok olyan időszaki sajtótermékek, melyek a hírlapoktól csak annyiban térnek el, hogy minden nap megjelenik hirközlési (sic!) céllal, de ezenkívül a napi események elemzésével és értékelésével is foglalkoznak.”

A wikipédián tíz percen belül javították volna a nyelvhelyességi és helyesírási hibákat. Biztosak lehetünk benne, hogy az önkéntes szerkesztők a cikk további részében a formátum meghatározását nem egy 1976-os, különben nagyszerű könyvből (Radics–Ritter: Laptervezés, tipográfia) idéznék, és a magyar napilapok felsorolásakor valószínűleg nem állnának meg az 1930-as éveknél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.