Nyíregyházán javul, Miskolcon romlik a levegő minősége

Miskolcon és Nyíregyházán is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben, de míg a Nyírségben a levegő minősége javul, addig a borsodi megyeszékhelyen tovább romlik a helyzet.

Tovább javult a levegő minősége Nyíregyházán, a nyírségi megyeszékhelyen azonban még mindig a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben - tájékoztatta a város polgármesteri hivatalának sajtófőnöke hétfőn az MTI-t.

Parillák Gabriella elmondta: a szálló por átlagkoncentrációja a szombaton mért köbméterenkénti 94,6 mikrogrammról vasárnap 93 mikrogrammra csökkent, ezzel együtt azonban továbbra is meghaladja a 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket.

A polgármesteri hivatal változatlanul azt kéri a nyíregyháziaktól, hogy kerüljék a személygépkocsik, főleg a dízelüzeműek használatát, a lakások fűtésekor pedig, ha van mód rá, a gáztüzelésre térjenek át. A városban emellett tilos minden kültéri égetés, beleértve az avarégetést is.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben átmeneti javulás a hétfőn és kedden napközben átmenetileg többfelé megélénkülő északkeleti szél hatására várható.

Miskolcon túllépte a tájékoztatási küszöbértéket

Miskolcon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Búza téren és a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomások adatai szerint, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a polgármesteri hivatal szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Dobos Tímea tájékoztatása szerint a következő napon nem várható javulás, ezért Kriza Ákos (Fidesz) polgármester arra kér mindenkit, hogy lehetőleg mellőzzék a személygépjárművek, főként a dízel üzeműek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan.

Lehetőség szerint mérsékelni kell a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, és kerülni kell a porképződéssel járó tevékenységeket. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a légmozgás hiánya és a helyenként előforduló ködképződés miatt még további romlás várható.

A szálló por részecskéi ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Emiatt azt javasolják a miskolciaknak, hogy a gyermekek, idősek, betegek a következő 1-2 napban - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.