Nyilvános hattyúgyűrűzés a Balatonon

A közönség bevonásával rendez ismét hattyúgyűrűzési programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Balatonnál tizenegy helyszínen augusztus 15-én és 16-án.

A bütykös hattyúk gyűrűzése a madárvédelmi szempontok mellett különleges látványt is ígér, hiszen a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell befogni - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel. A program célja, hogy a Balaton egyik emblematikus állatát jobban megismerjék az emberek.

Az akciót az előzetes tervek szerint csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön, Badacsonyban és Keszthelyen rendezik meg, pénteken pedig Keszthely mellett Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Balatonföldváron, Zamárdiban, és Siófokon kerül sor a madarak megjelölésére.

A gyűrűzés segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket, ez pedig nélkülözhetetlen a faj kóborlási szokásainak pontosabb megismeréséhez.

Az MME azért szervezi mindig augusztus első felében a hattyúk gyűrűzését, mert a lúdalakúak érdekes vedlési sajátossága, a lohosodás, azaz a repülőtollak egyszerre történő cseréje éppen ebben az időben esedékes. Ilyenkor a madarak akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak, és nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken.

A programok pontos időpontjairól az MME honlapján lehet tájékozódni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.