Nyakunkon a tűzijátékszezon

A tűzijátékok biztonságos használatára hívja fel a figyelmet szilveszter közeledtével az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A tűzijátékokat nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt tárolni, továbbá tetőtérben, pincében, alagsorban tartani, kiskorúak elől el kell zárni, valamint a pirotechnikai termékeket tilos megbontani, átalakítani és szétszedni.

A pirotechnikai bemutatóval egybekötött csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának helyettes vezetője elmondta: a tűzijátékok felhasználása bizonyos fokú hozzáértést és óvatosságot igényel. Hangsúlyozta, hogy, pirotechnikai terméket csak legális árusítóhelyeken szabad venni.

A tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani azt a helyet, ahol használni akarják. A közelben ne legyen gyúlékony anyag, de nem szabad ilyet használni például benzinkút vagy fatelep közelében sem - mondta Huszák András.

Kiemelte, a tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra, ha a tűzijáték miatt tűz keletkezne.

Közölte, a tűzijátékok komoly sérüléseket tudnak okozni, elsősorban égési sérüléseket, de roncsolhatnak is. A nem megfelelő használatból következő gyakori sérülések között említette a kéz, az arc, valamint a szem sérüléseit.

Huszák András szólt arról is, hogy  ha a tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.

Povázsai Sándor alezredes, az ORFK Rendészeti Osztályának vezetője hangsúlyozta: a pirotechnikai eszközös használata veszélyes üzem.

Közölte, a szórakoztató pirotechnikai termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy - egyebek mellett - milyen veszélyes a felhasználásuk.

A jogszabály szerint az egyes és kettes kategóriába sorolt termékeket egész évben meg lehet vásárolni és a megfelelő szabályok szerint fel lehet használni. 

Povázsai Sándor elmondta, a hármas kategóriába tartozó tűzijátékok korlátozás alatt állnak: ezeket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, használni őket csak december 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet. Megtartani január 5-ig lehet, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles térítésmentesen visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni.

A négyes kategóriába tartozó tűzijátékokat nem lehet még ezen időszakban sem megvásárolni és használni - jegyezte meg.

Povázsai Sándor közölte, az ez év január elsején megjelent szabályok szerint az úgynevezett bomba-tűzijátékokat már most szilveszterkor nem lehet megvásárolni. A petárda birtoklását is tiltja a jogszabály. Akinél engedély nélkül van petárda az szabálysértést követ el, és ezért a büntetés akár 150 ezer forint is lehet.

A sajtótájékoztató után bábuk segítségével azt mutatták be, hogy mekkora erőhatás éri a kezet, ha abban felrobban egy petárda, valamint hogy milyen sérüléseket szerezhet az, aki egy éppen működésbe lépő tűzijáték fölé hajol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.