Notórius gyújtogató állhat a pusztító erdőtüzek mögött

Egy negyvenéves Damin Pashilk nevű férfit gyanúsítanak azzal, hogy ő okozta a Clayton névre keresztelt, óriási károkat okozó kaliforniai erdőtüzet és összesen több mint egy tucatszor gyújtogatott a közelmúltban. A férfit őrizetbe vették.

Pashilk a gyanú szerint az elmúlt évben 17 helyen gyújtogatott és ő tehető felelőssé több bozót és erdőtűzért, ami az Egyesült Államok nyugati partján pusztított a közelmúltban. A szárazság sújtotta területeken eddig 120 ezer hektáron vált minden a tűz martalékává. A múlt szombaton fellobbant, Claytonnak keresztelt tűz a San Franciscótól 145 kilométerre lévő Lower Lake városban hétfőre már 175 épületet pusztított el és további 1500-at fenyeget.

Lower Lake-ből és a szomszédos Clear Lake-ből az elmúlt hétvégén több mint 4000 embert kellett evakuálni. Halálesetről nem érkezett bejelentés, de családok tucatjai váltak hajléktalanná, sokan elveszítették az üzletüket, az anyagi károk mértéke pedig meghaladja a tízmillió dollárt. Az oltást nehezíti a nagy szárazság és a rekkenő hőség.

A helyzet azért is elkeserítő, mert ugyanazok a területek égtek fel, melyeken tavaly végig söpört egy bozóttűz. Akkor 170 ezer hektáron több mint ezer otthon pusztult el és négy ember meghalt.

A Damin Pashilk őrizetbe vételéről szóló hírt a Middletownban menedéket kapott károsultak a Los Angeles Times beszámolója szerint tapssal fogadták, ez volt ugyanis az első jó hír, amit a napokban kaptak. Az egyelőre nem világos, hogy Pashilk hogyan gyújthatta meg a tüzet, de az biztos, hogy gyújtogatás miatt a férfi már egy éve vizsgálat alatt állt. Jelenleg a megyei börtönben tartják fogva.

A hajléktalanná váló emberek közül sokan tavaly is átélték ezt és csak nemrég költözhettek be új otthonaikba, melyek most szintén a lángok martalékává váltak. Middletown 11 hónappal ezelőtt szinte teljesen megsemmisült, s mint az állam szenátora, Mike McGuire hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: az a tűz volt az egyik legpusztítóbb katasztrófa az állam történelmében.

Kaliforniát már öt éve sújtja a rendkívüli szárazság, de a bozóttüzek száma idén volt a legmagasabb. Eddig mintegy 932 négyzetkilométernyi terület perzselődött fel és 400 ingatlan pusztult el.

A nagyobb tüzek érintették San Diegót, Kernt, Monterey-t, Los Angelest és San Luis Obispo megyét, de szakértők szerint a legrosszabb még csak most jöhet. Dél-Kaliforniában a bozóttüzek szezonja szeptemberben kezdődik, amikor megérkezik a meleg Santa Ana szél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.