Végre zaklatás nélkül utazhatnak a nők

Női buszokat indít a csúcsforgalom idején Katmanduban egy cég, hogy így biztosítsák a hölgyek számára a biztonságos tömegközlekedést.

A fiatal nők negyede volt szexuális zaklatás vagy bántalmazás áldozata a közösségi közlekedés során Nepálban a Világbank 2013-as jelentése szerint. Nem meglepő tehát, hogy egy vállalat úgy döntött, Nepál fővárosában négy darab 17 üléses minibuszt indít, kizárólag női utasok szállítására – írja a BBC.

A cég vezetője elmondta, céljuk, hogy utasaik biztonságban és kényelmesen érezzék magukat, ezért a legforgalmasabb időszakban járnak a buszok, amelyek a város főbb csomópontjain állnak meg. A cég egyelőre egyetlen női sofőrt alkalmaz, de tervek szerint a jövőben csak és kizárólag női sofőrök várják majd az utazni vágyókat.

Noha Katmanduban törvény írja elő, hogy a járműveken a női utasok számára ki kell jelölni bizonyos számú ülőhelyet, a szabályt nem nagyon veszik figyelembe. Bharat Nepal, a közlekedési társaság elnöke épp emiatt döntött a női buszok elindítása mellett. Mint mondja, fel akarta hívni a figyelmet a szexuális zaklatás régóta fennálló problémájára, amely leginkább a csúcsforgalmi időszakban közlekedő, zsúfolt buszokon fordul elő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.