Össztűz alá vették a McDonald's-ot

Új online kampányban vették össztűz alá a McDonald's-ot, amelytől azt követelik, hogy világszerte minden éttermében tegye tiltólistára azokat a húsokat és tejtermékeket, amelyek antibiotikummal kezelt állatokból származnak. Tudósok szerint ugyanis ezek növelik az olyan ellenálló kórokozók számát, amelyek csak az Egyesült Államokban 27 ezer ember halálát okozták egy év alatt.
A Share Action nevű szervezet a minap arra kérte a hamburgerfogyasztókat, hogy e-mailben szólítsák fel a világ legnagyobb gyorsétterem-hálózatának vezérigazgatóját: ne csak az amerikai éttermekből, hanem az összes – 30 ezer – McDonald's-ból vonják ki azokat a húsokat, amelyek antibiotikummal kezelt állatokból származnak.

BBC összefoglalója szerint a növekedés serkentésére és a betegségek megelőzésére használt antibiotikumkezelés mára rutinnak számít – az USA-ban az antibiotikumok 70 százalékát állatoknak adják be –, ám ez rendkívül veszélyes, mivel szuperrezisztens kórokozók elszaporodásához vezet. Az emiatt kialakult fertőzések egy év alatt 27 ezer ember életét követelték az Egyesült Államokban – állítják a szervezet által idézett tudósok.

A McDonald's képviselője azt mondta a Reutersnek, hogy egyelőre túl korai lenne időkorlátot szabni egy ilyen nagyszabású módosításnak, de hangsúlyozta, hogy folyamatosan napirenden tartják az ügyet.

Cikkünk megjelenés után levelet kaptunk az itthoni McDonald’s-hálózat kommunkiciós vezetőjétől, amelyben a következőket írja. "A hazai gyakorlat már most is teljesíti a McDonald’s USA által a jövőre nézve vállaltakat. A McDonald’s Európában már 2001 óta monitorozza, szigorúan ellenőrzi, miközben folyamatosan csökkenti az antibiotikum használatát beszállítói hálózatában. A hazai McDonald’s számára nevelt állatok a vonatkozó szigorú EU-s szabályozásoknak megfelelően kizárólag gyógyítási céllal kaphatnak antibiotikumot. Az antibiotikum alkalmazásáról minden esetben hatósági állatorvos dönt, a termelő nem rendelkezik ilyen jogosultsággal. Szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy az antibiotikummal kezelt állomány csak akkor kerülhet vágásra, ha az állatok szervezetéből már kiürült a hatóanyag. Az antibiotikumok használatának visszaszorítását célzó nemzetközi törekvésekkel összhangban 2015-től a McDonald’s Európában még jobban megszigorította az antibiotikumok használatára vonatkozó elvárásait beszállítóival szemben. Eszerint a jogszabályi elvárásokat is meghaladva a jövőben a vállalat tovább korlátozza az állatok gyógyításában alkalmazható antibiotikumok körét."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.