Felszámolták, mégis fertőz a lepra Burmában

Eltorzult bőr, csonkolt fülek és orrok, amputált végtagok: évente háromezer ember betegszik meg Burmában leprában. Terjedésének megfékezését akadályozza, hogy a Mianmar néven is ismert délkelet-ázsiai ország hivatalosan már felszámolta a fertőző betegséget, derül ki az AFP hírügynökség helyszíni videoriportjából.

Az 53 milliós országban mindössze két kórház foglalkozik a magyarul bélpokolosságként is ismert kór kezelésével. A riporterek ezek egyikébe látogattak el, a déli országrészbe. Hivatalosan azért nem járvány a lepra Burmában, mert tízezer lakosra vetítve egy fő alá esett a fertőzöttek száma.

Ezzel együtt Mianmar azon 18 állam egyike, ahol a világ szinte összes fertőzöttje él. "Az, hogy felszámoltuk a leprát, nem jelenti, hogy nincsen már jelen a betegség" - mondja Saw Hsan Mu Lar, a videoriportban megszólaló orvos.

A betegség komoly társadalmi kirekesztettséggel jár együtt. A testrészeiket vesztő páciensek úgy tengődnek tovább, ahogy tudnak. Egyesek művégtagokkal élnek. Egy páciens, Saw Roger, aki egyszerű, vidéki körülmények közül került a kórházba, a kamerák elé is állt. Ő a dúdolgatásban nyer vigaszt.

A lepra lappangási ideje akár 40 év is lehet, és 2-10 évig tart a kezelési ideje, írja a Wikipédia. Szerencsére az emberek 95%-a eleve immunis a lepra baktériumára, olvasható ugyanott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.