Nepálban is hivatalos a harmadik nem

Ausztrália, Pakisztán és India után Nepál is elszakadt a nemek binaritásától. Az országban kiadták az első útlevelet, melyen a nem megjelöléseként nem a férfi vagy a nő, hanem az "other" ("egyéb") szerepel.

Az útlevél tulajdonosa a 37 éves Monica Shahi emberi jogi aktivista. Nepálban 2007 óta van lehetőség, hogy hivatalosan is "egyéb" nemi identitásúként regisztráltassa magát valaki, azonban ez az első alkalom, hogy úti okmányt állítanak ki ezzel a kategóriával - számolt be a New York Magazin.

"Ez nagyon fontos és jelentős nap. Remek érzés" - nyilatkozta Shahi a sajtónak. Csalódását fejezte ki azonban amiatt, hogy sem a miniszterelnök, sem a külügyminiszter nem egyezett bele, hogy ő adja át az útlevelet. 

Az országok többségéhez hasonlóan az Egyesült Államokban is csupán férfiként vagy nőként tüntetik fel az útlevél tulajdonosát. Ahhoz, hogy az ott szereplő nemet megváltoztassa valaki, egy hivatalos folyamaton kell átesnie. A név megváltoztatása nem okoz ez esetben olyan nagy problémát. A nem átírásához azonban orvosi papírokra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.