Nemzeti parkok hete: túrák és séták a Dél-Dunántúlon

Arborétumi és erdei sétákat, valamint kenutúrát is kínál különleges dél-dunántúli természetvédelmi területeken a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) a jövő héten a nemzeti parkok hete programsorozat keretében.

A DDNP arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hétfőn szakvezetést tartanak az érdeklődőknek a száz éve létesített, harminc évtizede védett és hatszázmillió forintból idén megújuló Pintér-kert Arborétumban. Kedden Gemenc ártéri világában kalauzolják el a látogatókat, akik megtekinthetik a dunai ártér természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató Élet az ártéren című kiállítást, majd sétát tehetnek a bárányfoki tanösvényen.

A nemzeti park szerdán nyári túrát szervez a geológiai és kultúrtörténeti értékeiről híres Jakab-hegyre. A résztvevők a hegyet alkotó vörös homokkő és kavicskonglomerátum megismerésére gyalog mennek fel a Babás szerkövekhez és a Zsongor-kő kilátóhoz, Cserkútra érve pedig medvehagymás, tejfölös kemencés lángost ehetnek.

Csütörtökön kerül sor a Villányi-hegység legmagasabb hegye, a Szársomlyó megtekintésére. A kizárólag szakvezetéssel látogatható szubmediterrán területen számos botanikai ritkaság él: a szakemberek 75 védett növényfajt tartanak számon, amelyből 4 csak itt fordul elő Magyarországon. A túrázók amellett, hogy megismerhetik a különleges hegy természeti és kultúrtörténeti értékeit, a csúcsáról letekintve pazar panorámában gyönyörködhetnek.

Pénteken, naplemente után érdemes felkeresni a Zselici Csillagoségbolt-parkot, amely felhőtlen égbolt esetén nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában páratlan lehetőséget nyújtó, fényszennyezés-mentes terület a csillagos égbolt megfigyelésére. A látogatók távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a DDNP természetvédelmi őrétől.

Szombaton túra indul a bogdásai legelő természeti kincseinek megismerésére, továbbá a környék legnagyobb kocsányos tölgyének és fűzének megtekintésére. Vasárnap a nemzeti park kenutúrát szervez a Vén-Dunán, este pedig Szent Iván-éji programot tart a pécsi Tettyei Mésztufa-barlangban.

Részletes információk a www.ddnp.hu internetes oldalon olvashatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.