Nemzeti parkok hete: őslápi és kastélyparki túra Szabolcsban

Őslápi- és kastélyparki túrára hívják a természetkedvelőket a Nemzeti parkok hete rendezvénysorozat alkalmából Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Habarics Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy szerdán a cégénydányádi kastélyparkba, míg csütörtökön a bátorligeti ősláp területére szerveznek túrát, ahol a különleges növény- és állatvilággal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Az 50 hektáros ősláp fokozottan védett terület, oda máskor is csak külön engedéllyel és kísérővel léphetnek be az érdeklődők. A hajdani nyírségi lápvilág egyik utolsó maradványának növény- és állatvilága ritkaságszámba megy, jégkorszak előtti fajokat is őriz. Az erdős, lápos, mocsaras területen mintegy 1.200 növény- és 7.000 állatfaj él, látható például európai zergeboglárka, békaliliom, lápi csalán, réti kardvirág, babérfűz, pompás kosbor, mocsári angyalgyökér, keserű kakukktorma, nagy békakonty, szibériai nőszirom, rovarevő harmatfű, vidrafű, turbánliliom, békatutaj, sőt ördög harapta fű is.

A hüllők közül elevenen szülő gyík, mocsári béka, barna varangy, tarajos gőte, mocsári teknős és vízisíkló élőhelye a bátorligeti ősláp. A szárnyasok közül a nyári lúd, tőkés réce, szárcsa, daru, gém, borzas gödény, kócsag, fekete gólya, citrom sármány, függő cinke, nádi rigó, réti- és békászó sas, fürj, fogoly és fácán is költ ott. Róka- és mezeinyúl-kotorékok ugyancsak láthatók a pusztai és gyöngyvirágos tölgyesekben, homokos pusztagyepeken, kőris-, szil- és hárserdőkben.

A cégénydányádi Kende-kúria parkjában szintén sok-sok ritka növényt és állatot vehetnek szemügyre a nemzeti parkok hete rendezvényének résztvevői. A 16 hektáros parkban - amely a második világháború pusztítása előtt még 50 hektáros volt - vérbükk, örökzöld nyugati életfa, tiszafaváltozatok, platánok, vadgesztenyék, tulipánfa, kaukázusi jegenyefenyő és szárnyas dió, vörös tölgy, duglász- és fekete fenyő, török mogyorófa, virginiai borókafenyő, fekete dió, kocsányos tölgy, fehér nyár, piramis tölgy és mocsári ciprus ma is látható. A talajt örökzöld gyepként borostyán borítja, közte tavasszal téltemető, erdei szellőrózsa, salátaboglárka, kékcsillag, és tüdőfű virít.

A kastélyparkban él két évtizede egy hollópár, illetve ott fészkel a Szamos-part jellegzetes madárfaja, a fakopáncs is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.