Nemzeti hős lett Németországban a meggyilkolt török diáklány

Vasárnap Berlinben nagyszabású megemlékezést tartanak egy nemrégiben elhunyt török diáklány emlékére, aki akár posztumusz nemzeti érdemrendet is kaphat, amiért megakadályozott egy nemi erőszakot – és az életével fizetett érte.

A 22 éves Tugce Albayrak november 15-én egy gyorsétteremben tartózkodott a németországi Offenbachban, amikor sikolyt hallott a női WC-ből. A török diáklány beszaladt a mellékhelyiségbe, ahol egy csoport férfi erőszakoskodott két nővel. A támadók a lány fellépése miatt elmenekültek, de nem mentek messzire. Albayrakot megvárták az étterem előtt és eszméletlenre verték. A diáklányt koponyasérülésekkel, kómában szállították kórházba, ahol pénteken a szülők kérésére lekapcsolták az őt életben tartó gépekről, mivel az orvosok szerint esélye sem volt arra, hogy valaha magához térjen.

Emlékezés Albayrakra. Ahol mások félrenéznek
Emlékezés Albayrakra. Ahol mások félrenéznek
Forrás: ahaber.de

A támadás után a gyorsétterem előtt több ezer ember virrasztott Albayrak emlékére. A gyászolók „Danke Tugce" feliratokat vittek magukkal, és sokan viseltek olyan pólót, amelyen törökül az állt: Szeretünk (Seni seviyoruz). A diáklányt egész Németországban nemzeti hősként ünneplik. Ötvenezer ember aláírásával petíciót is benyújtottak Joachim Gauck német elnökhöz azzal a kéréssel, hogy Albayrak kapjon posztumusz nemzeti érdemrendet.

Gauck egyelőre úgy nyilatkozott, megfontolja a javaslatot. Nemzeti példaképnek nevezte a lányt, és részvétnyilvánító levelet írt az Albayrak családnak. „Mint számtalan más embert, engem is megdöbbent és felháborít ez a szörnyű bűncselekmény. Tugcénak mindannyian hálával és tisztelettel tartozunk. Mindig példakép lesz a számunkra, az egész ország együtt gyászol önökkel. Tugce ott mutatott bátorságból és erkölcsi szilárdságból példát, ahol mások félrenéznek” – írta az államfő.  

Albayrak ezen a hétvégén ünnepelte volna 23. születésnapját. Tiszteletére Berlinben ma nagyszabású nemzeti megemlékezést tartanak délután egy órakor.

Az egyik elkövetőt, a 18 éves Sanel M.-et, akit a lány agyonverésével gyanúsítanak, a rendőrség már őrizetbe vette. A Bild ma arról cikkezett, hogy ő a fiatal kora miatt esetleg túl enyhe büntetést kaphat, így nagy nyomás nehezedik a bíróságra. Ha bebizonyosodik, hogy a fiú bosszúból ölni akart, tíz évet kaphat, ha a szándékosság nem bizonyítható, akkor két év vár rá a fiatalkorúak börtönében, ez utóbbit pedig nem biztos, hogy ténylegesen le is kell töltenie.

A német jogban külön büntetőjogi kategóriát képeznek azok a személyek, akik elmúltak 18 évesek, de még nem töltötték be a 21-et. A büntetés súlyossága egyedi elbírálás alá esik, és nagyjából fél év múlva zárulhat le az a vizsgálat, mely eldöntheti, hogy Sanel M. büntetőjogi értelemben nagykorúnak tekinthető-e.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.