Nemi erőszakkal vádolják a Bikram jóga feltalálóját

Több nő állítja, hogy a jógaguru megerőszakolta, a férfi persze mindent tagad, és azt állítja, az egykori tanítványok hazudnak.

A 67 éves jógaoktató az elmúlt évtizedek alatt komplett birodalmat épített fel azzal az egyszerű ötlettel, hogy az iskolájában a gyakorlatokat hagyományos szobahőmérséklet helyett negyven fokra felfűtött helyiségben végzik.

Bikram Choudhury-t nagy rajongás övezi, tanítványai afféle guruként, spirituális vezetőként követik, az általa tartott tanfolyamok és előadások rendre telt házasak. Ez a kultusz került veszélybe néhány hete, amikor több egykori tanítvány azzal állt a nyilvánosság elé, hogy Choudhury megerőszakolta őket.

Sarah Baughn krónikus hátfájás és depresszió miatt kereste fel Choudhury-t és nem sokkal később lelkes tanítvánnyá vált, még hétezer dollár kölcsönt is felvett, hogy elvégezhesse a jógaoktatói képzést. Állítása szerint a férfi nagyon kedves volt vele, de aztán egyik este az irodájában elkezdte fogdosni és ajánlatot tett neki, miszerint ha lefekszik vele, egyengetni fogja a karrierjét. Choudhury világossá tette azt is, hogyha a lány nem megy bele az alkuba, tesz róla, hogy soha ne helyezkedhessen el jógaoktatóként.

Braugh akkor még el tudott menekülni, egy későbbi esetben viszont Choudhury nekiszorította az ajtónak és szexuálisan molesztálta. Braugh után további öt nő állt elő hasonló vádakkal. 

A férfi persze azt állította, a lány történetéből egyetlen szó sem igaz, ráadásul ő sosem szokott kettesben maradni a tanítványaival. A CNN-nek nyilatkozva így védekezett: „Azt akarom, hogy megtudja a világ, hogy sosem erőszakoltam meg őket” – közölte Choudhury, majd állítását nyomatékosítva hozzátette, a nők mindig is rajongtak érte, így sosem volt szüksége, hogy erőszakkal vegyen rá valakit szexuális aktusra.

A jógaguru szerint a nők nem mondanak igazat, a vádakat csak az ügyvédeik találták ki. „Nem haragszom, és nem is gondolom, hogy rossz emberek lennének. Valaki viszont befolyásolja őket” – mondta feltételezett áldozatairól a férfi, a nők szerint azonban a férfi az egyetlen az ügyben, aki hazudik.

Choudhury az interjúban azt is elmondta, sosem feküdt le egyik tanítványával sem, több mint harminc éve ugyanis boldog házasságban él. Nem egy olyan eset előfordult, hogy a tanítványok kezdeményeztek volna vele szexet, de ő egyszer sem használta ki a helyzetet.

A Bikram jóga alapítóját nagyon megviselték a vádak, sírva mondta el, hogy szeretné tisztára mosni a nevét, bár azt állítja, valami végérvényesen összetörött. A házassága romokban hever, a felesége azóta már nem úgy néz rá, mint korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.