Nem veszélyezteti Magyarországot a vulkáni hamu

Legújabb előrejelzések szerint sem Magyarországot, sem Csehországot és Szlovákiát nem éri el az izlandi vulkán hamufelhője.

Grimsvötn kitörésének negyedik napján mind jobban elcsendesül a tűzhányó, hamut már nem, csak gázokat bocsát ki.  A korábbi jelentések szerint Kárpát-medence felé közelítő hamufelhő keleti irányba mozog el és egyelőre nem érinti térségünket - írja a tűzhányó blog. A szerzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a veszély nem hárult el, hisz a szombaton az érkező hidegfronttal nyugatról felénk sodródik a hamufelhő, jelenleg az Atlanti-óceán felett tartózkodó vulkáni hamuja.

A korábbi előrejelzésekkel ellentétben a legújabb számítások szerint sem Magyarországot, sem Szlovákiát és Csehországot nem fogja elérni az izlandi tűzhányó hamufelhője, mert a vulkán szerda hajnal óta nem lövell hamut - mondta az MTI-nek Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa. A meteorológus korábban azt mondta: az angliai időjárás-figyelő központból kapott adatok szerint a vulkáni hamufelhő koncentrációja annyira alacsony, hogy ha elérné is Magyarországot, nem okozna problémákat például a repülőgépek forgalmában.

Korlátozások a repülőtereken

Egy ideig nem fogadott és nem indított járatokat a két legnagyobb északnémet - a brémai és a hamburgi -, valamint Berlin két repülőtereken. A forgalmat szerda hajnalban zárták le, majd délutánra feloldották a légtérzárat. A járatkimaradások miatt kilalakult káosz azonban messze nem múlt el.

Törölte járatait a Malév

A Malév szerda reggel a göteborgi, a koppenhágai és a hamburgi menetrendszerinti járatait törölte



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.