Tényleg vendégszerető a magyar

Önt mi idegesíti fel leginkább? Ha lekési a buszt? Ha tovább kell a munkahelyén maradnia? Ha az ismerőse az utolsó pillanatban lemondja a találkát? Mint kiderült, ezek mind sokkal inkább stresszelik a magyarokat, a többségnek azzal nincs baja, ha váratlan vendég érkezik.

Egy új kutatásból kiderült, a magyarok többségét szinte egyáltalán nem zavarja, ha betoppan egy váratlan vendég. Sőt, az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy vendégszeretők vagyunk.

Idén áprilisban a NESCAFÉ 1000 főt faggatott vendégvárási szokásairól. A megkérdezettek nagy része egyáltalán nem találta zavarbaejtőnek, ha valaki váratlanul betoppant hozzájuk. Ez nem az a dolog, ami nagyon felidegesítené a nagy átlagot. Ellenben ha nem tudnak taxit fogni, elmarad egy színházi előadás, tovább kell bent maradni a munkahelyükön, vagy ha a várt vendégek lemondják a megbeszélt időpontot, azt kifejezetten idegesítőnek találták.

Ugyanakkor, bár a vendég érkezése senkit nem nyomaszt különösebben, az már zavarja a többséget, ha nem csillog-villog a lakás, illetve aggodalomra ad okot, hogy nem tudnak miről beszélgetni a látogatóval. Azon azonban, hogy nem készített süteményt, vagy, hogy nincs otthon kávé, szinte senki nem stresszeli magát. Ennek persze az lehet az oka, hogy a fentiek szinte minden második háztartásban fellelhetők.

Kiderült az is, hogy a magyarok leginkább rokonokat vendégelnek meg otthonukban: 64%-ban családi összejövetelekre kerül sor, 32%-ban pedig baráti találkozókra. Ez persze korosztály szerint változik, hiszen míg a 18-25 év közöttiek vendégeinek csak 48%-át teszik ki a családtagok, addig ez a szám a kor előrehaladásával fokozatosan növekszik, a 65 év felettiek már az esetek 75%-ában családi látogatókat fogadnak.

A többség csupán néhány órát szokott vendégeivel tölteni, kivétel ez alól a rokoni látogatás. Ez esetben ugyanis az is előfordul, hogy akár egy fél napra ott marad a családtag.

A látogatás során az emberek többnyire beszélgetéssel, evéssel ütik el az időt, a társasjáték és a TV-nézés, valamint filmnézés a harmadik helyen áll, a kirándulást, az iszogatást és a kártyázást csak igen kevesen említették.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.