Nem kér az Állatkert a nyulakból

Programok sokaságával várja a Fővárosi Állat- és Növénykert a húsvéti látogatókat. A húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra is igyekeznek felhívni a figyelmet, arra biztatva az embereket, hogy ne vásároljanak élő nyulat. Ahogyan tavaly, az idén sem veszik át a "megunt" húsvéti nyulakat.

A húsvéti programokat a háromnapos ünnep valamennyi napján megrendezik az Állatkertben. Lesz mászóhegy, ugrálóvár, hat állomásból álló családi játék, felfújható tojástenger, valamint arcfestés és kézműves program is. A húsvéti nyuszikkal külön nyuszisimogatóban ismerkedhetnek a gyerekek, természetesen állatgondozók és önkéntesek felügyelete mellett. A programot, amely 10 és 17 óra között várja a látogatókat, nagyszámú állatbemutató, látványetetés és más további látnivaló teszi teljessé.

Az Állatkert egyébként idén is tartja magát ahhoz, hogy – akárcsak tavaly – nem fogad már be "megunt" húsvéti nyulakat. A korábbi években ugyan volt erre lehetőség, ám akkoriban sem ez volt nyúlvédelmi tevékenységükk legfontosabb eleme - tájékoztatott Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője.

Az Állatkert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra.Az intézmény azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során. Ez nemcsak egyéni belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is!

Azoknak, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segít az Állatkert a nyulakról való gondoskodásban. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből".

A nyulak befogadásával azonban felhagyott az Állatkert. Ennek oka legfőképpen az, hogy megváltoztak a körülmények, hiszen az 1990-es évek elején még csak kevesekben merültek fel a kérdés állatvédelmi szempontjai, és a nyulak befogadása sokat segített azoknak, akik pusztán ismerethiány miatt, esetleg önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy az ünnep után nem tudtak gondoskodni az állatokról.

Az utolsó olyan években, amikor az Állatkert még befogadta a húsvéti nyulakat, főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten számoltak azzal, hogy az ünnep után atz állatokat – és ezzel a felelősséget is – "lepasszolják" az Állatkertnek. Az állattartáshoz való ilyen hozzáállást azonban nem kívánják bátorítani a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A megoldás inkább az lenne, ha az emberek átéreznék az állattartással járó felelősséget, mert akkor eleve nem kerülhetnének olyan helyzetbe, hogy a húsvéti ünnepek után nem tudnak mit kezdeni az ünnepkor beszerzett tapsifülessel.

nyulak
nyulak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.