Nem kapott bizonyítványt, mert nem fizette ki a tankönyveket

Nem kapta meg az elmúlt napokban tartott tanévzárón a bizonyítványát egy celldömölki gimnazista, mert a család nem fizette ki időben a következő év tankönyveinek árát. A megyei önkormányzat illetékesének álláspontja szerint az iskolavezetőinek eljárása jogszerűtlen volt: a bizonyítvány közirat, semmilyen indokkal nem lehet visszatartani.

Nem adták ki a bizonyítványát egy celldömölki diáknak, mert nem fizette ki a következő tanév már hazavitt könyveit. A diák családja sértőnek és megalázónak érzi a történteket. A fiú édesanyja, Zsolnai Istvánné érdeklődésünkre azt mondta: úgy tudták, hogy szeptemberben is be lehet fizetni tankönyvek árát, de többször is elvitték az 13 ezer forintot, csak nem találták meg a tankönyvekért felelős pedagógust, akinek odaadhatták volna a pénzt.

Vinter József, a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója tegnap azzal indokolta a furcsa döntést: nevelési szándékkal nem adta ki az osztályfőnök a 9. osztályos Roland bizonyítványát. Hozzátette: az iskolában az a szokás, hogy már a tanév végén kiadják a következő évi tankönyveket, amelyeket ez a család is megrendelt, s a gyerek hazavitt. Az igazgató hangsúlyozta: azért döntött így, hogy a gyerekek megértsék, nemcsak jogaik, kötelezettségeik is vannak.

Vaskó János, a megyei önkormányzat művelődési titkárságának helyettes vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: az oktatási törvény szerint a bizonyítvány közokirat, kiadását semmilyen indokkal nem lehet megtagadni. Hibás az érvelés is, hogy a jogtalan intézkedést nevelési szándékkal hozták. Ilyen szankciót semmilyen iskolai szabályzat nem tartalmazhat.

A történethez hozzátartozik: a bizonyítványt a diák apja - napokkal a tanévzáró után - mégis átvehette.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.