Nem jogerős a Nagykanizsán kirabolt ékszerboltos elleni ítélet

Az ügyész fellebbezést nyújt be, ezért nem jogerős az azzal a nagykanizsai ékszerboltossal szemben meghozott ítélet, aki felfüggesztett börtönt kapott, miután kirablása után ő maga is 71 millió forintnyi értéket tulajdonított el.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn közölte: a múlt pénteki ítélethirdetéskor fenntartott háromnapos gondolkodási idő alatt a vádhatóság arról határozott, hogy súlyosbításért fellebbez Virág István Attila esetében, így az ítélet az ő esetében sem lett jogerős. A nagykanizsai ékszerbolt ügyvezetője - aki két év, öt évre felfüggesztett börtönt kapott sikkasztásért és csalási kísérletért - az ítéletet akkor tudomásul vette.

Különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt - a fellebbezések miatt szintén nem jogerősen - ítélte börtönbüntetésre a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken azt a három embert, aki a vád szerint 2011 novemberében alagutat ásva tört be egy nagykanizsai ékszerboltba. Az eljárásokat egyesítve ugyanekkor ítélték el az üzlet tulajdonosát is.

A három betörő 2011 novemberében úgy jutott be a nagykanizsai Vasemberházban működő ékszerboltba-zálogházba, hogy a pincén keresztül alagutat ásott. A tettesek 112 millió forint értékű arany ékszert és készpénzt vittek magukkal, de távozásuk során rendőrökbe botlottak. Két tettest a rendőrség még a helyszínen, azok harmadik társát napokkal később fogta el.

Az ékszerüzletet üzemeltető cég ügyvezetője a bűncselekmény felfedezése után a valósnál nagyobb kárt próbált a biztosítóval megtéríttetni, a nyomozás során azonban kiderült, hogy a betörés után ő tulajdonított el még 71 millió forint értékű ékszert, ez a számára biztosított záloghitel fedezetét is jelentette.

A korábbi ügye miatt jelenleg is börtönbüntetését töltő Nyári Pétert különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt mint különös visszaesőt hét év hat hónap börtönre, a másodrendű vádlott Gutta Jánost öt év börtönre, Németh Tibor Zsoltot pedig különös visszaesőként szintén hét év hat hónap börtönre ítélte a törvényszék.

Az ékszerbolt ügyvezetőjére a felfüggesztett börtönbüntetés mellett 21,4 millió forint vagyonelkobzást szabott ki a bíróság, illetve még több mint 50 millió forintnyi kártérítést is kell fizetnie a számára hitelt nyújtó takarékszövetkezetnek a jelzálogfedezetként szolgáló ékszerek eltűnése miatt. A polgári jogi és kártérítési igényeket, valamint a vagyonelkobzás összegét fedezi a tőle korábban lefoglalt 51 millió forint értékű ékszer, 32 ezer euró és 25 ezer angol font. A három betörőnek együttesen 58 millió forint kártérítést kell fizetnie az ékszerbolt tulajdonosának az állítólag kukába dobott, majd onnan eltűnt aranytárgyak értékeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.