Nem ínycsiklandó, ami nem olasz

"Kulináris rasszizmusa" miatt vált kritikák céltáblájává a Toszkánában fekvő Lucca, mivel vezetői megtiltották új külföldi éttermek megnyitását a város történelmi központjában.

A város önkormányzata a közelmúltban szavazott arról, hogy ne adjanak ki újabb engedélyt a reneszánsz városfalon belül olyan bárnak vagy étteremnek, amelynek nem olasz fogások rotyognak a tűzhelyén.

Toszkána tartomány balközép területi vezetése kedden diszkriminatívnak bélyegezte a döntést, és arra figyelmeztetett, hogy az a "gasztronómiai avagy kulináris rasszizmus rejtett formája". "A minőség védelme egy dolog, a hátrányos megkülönböztetés megint más" - üzente Paolo Cocchi kereskedelmi tanácsos a régió hivatalos honlapján.

A luccaiak szóvivője azzal vette védelmébe a határozatot, hogy végső soron a város hagyományait és kulturális identitását akarják megőrizni, és válogatás nélkül lépnek fel a szexboltok, a gyorséttermek és elvihető pizzát áruló vendéglátóhelyek ellen is. Egyébként a városi tanács arra is felszólította a Luccában már működő, idegen ízeket kínáló éttermeket, hogy vegyenek fel étlapjukra legalább egy, helyi alapanyagokból elkészített tradicionális luccai fogást. - Ez csak ajánlás, nem parancs - tompította a felhívás élét a szóvivő.

Az óvárosban található négy kebabbolt természetesen ugyanúgy működhet tovább, ahogy eddig - nyugtatta meg a kedélyeket a szóvivő.

Európán belül Olaszországban található a legkevesebb nem hazai konyhát üzemeltető étterem. Az utóbbi időkben nagy számban érkező bevándorlók azonban új ízeket hoztak magukkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.