Nem lett hős Gamauf János

Nem hősi, csak szolgálati halottá nyilvánította a belügyminiszter az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf János főtörzsőrmestert - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

Gamauf Jánost augusztus 4-re virradóra, egy közúti igazoltatás közben lőtték le, és a lövöldözésben az ellenőrzés alá vont járműben utazó 21 éves férfi is életét vesztette. A feltételezett elkövető később öngyilkos lett.

Az ORFK hétfői tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány Gamauf János szolgálati halottá nyilvánítását kezdeményezte a belügyminiszternél, amit Pintér Sándor elfogadott.

A közlemény szerint a rendőrség méltó módon gondoskodik szolgálatteljesítés közben elhunyt Gamauf János főtörzsőrmester temetéséről. "A család fájdalma a rendőrség fájdalma is" - zárul a közlemény.

A tragédiát követő napokban az MTI többszöri megkeresésére sem a Belügyminisztérium, sem az ORFK nem nyilatkozott arról, hogy az Alsóörsön lelőtt 29 éves főtörzsőrmestert hősi halottá nyilvánítják-e.

Gamauf János főtörzsőrmester fotója a budapesti Hősök terén, ahol gyertyagyújtással emlékeztek az alsóörsi áldozatokra

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára múlt pénteken úgy nyilatkozott: diszkriminatívnak tartja az eljárást, mert álláspontja szerint azért nem akarja a rendőri vezetés a hősi halottá nyilvánítást kezdeményezni, mert sajtóhírek szerint "szerelmi kapcsolat" állt fenn a feltételezett elkövető és a lelőtt rendőr között.

Az elmúlt 10 évben négy, szolgálat teljesítés közben életét vesztett rendőrt nyilvánított hősi halottá a belügyminiszter. Legutóbb Radovics Dusán zászlóst, akit július 23-án egy budapesti autós üldözésnél gázolt halálra az igazoltatás elől menekülő autós, még aznap hősi halottá nyilvánította, és posztumusz főhadnaggyá léptette elő Pintér Sándor belügyminiszter.

A belügyi szervek személyi állománya elhunyt tagjának minősítésére külön jogszabály vonatkozik: a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint "ha a hivatásos állomány tagja a szolgálati kötelezettség teljesítése során az életét feláldozta, őt az illetékes miniszter hősi halottá vagy a szolgálat halottjává nyilváníthatja."

Ha a hivatásos állomány tagját hősi halottá, a szolgálat, illetve a fegyveres szerv halottjává nyilvánították, temetésének költségeit a fegyveres szerv viseli.

A Hszt. arról is rendelkezik, hogy a hősi halottá nyilvánított, tisztnél alacsonyabb rendfokozatú személyt hadnagyi rendfokozatba kell kinevezni.

Az 1997-es BM-rendelet viszont felsorolja, hogy a hivatásos személyi állományából elhunytat "a halálának körülményei, életútja és érdemei figyelembevételével" hogyan kell "minősíteni".

Hősi halottá az a hivatásos nyilvánítható, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított és eközben, vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette".

A szolgálat halottjává pedig az nyilvánítható, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és szolgálati kötelezettségei teljesítése közben, vagy azzal összefüggésben életét vesztette, de a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem, vagy csak részben állnak fenn".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.