Nem csökkenti a stressz a lombikbébi-eljárás sikerét

A lombikbébi-eljárás útján teherbe esni vágyó nők nem csökkentik a siker esélyét azzal, ha érzelmileg stresszes állapotban vannak eközben - állapította meg egy nagyszabású elemzés, melynek eredményét pénteken tették közzé.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány összesen 3500 nő bevonásával gyűjtött adatokat tekintett át. A nők valamennyien szervezeten kívüli megtermékenyítési (IVF) programban vettek részt, vagy más termékenységi kezelésen estek át. A brit kutatók nem találtak különbséget a terhességek sikerességi arányában a stresszes és nem stresszes nők csoportja között.

A termékenységi kezelésben résztvevő nők szorongásának és stresszének szintjét mérték a terápia kezdetekor
A pregnant woman with her belly painted attend an event at Lima's maternity hospital, December 2, 2009. REUTERS/Mariana Bazo(PERU HEALTH SOCIETY)

Mint Jacky Boivin kutatásvezető, a Cardiffi Egyetem pszichológiai karának munkatársa elmondta, ezek a megállapítások megnyugtathatják a nőket, hogy az érzelmi stressz, melyet a termékenységi problémák vagy más életesemények okoznak a kezelés idején, nem csökkentik teherbeesésük valószínűségét.

A terméketlenség a szakértők szerint a gyermekvállalásra készülő párok 9-15 százalékát érinti. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett vizsgálatok alapján az IVF-eljárás a 35 év alatti nők mintegy harmadánál eredményes, ám a sikerességi arány a nők 40 éves kora fölött már csak 5-10 százalék.

A kutatók 14 korábbi tanulmány metaanalízisét végezték el, melyekbe összesen 3583 terméketlen nőt vontak be az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Kanadában, Dániában, Svédországban, Törökországban és másutt. A termékenységi kezelésben résztvevő nők szorongásának és stresszének szintjét mérték a terápia kezdetekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.