Nem csodaszerek, csak szuperételek!

Bár eddig még nem határozták meg őket tudományosan, a 'superfood' kifejezést évek óta használja a külföldi táplálkozástudomány. Nemzetközileg orvosok, kutatók és dietetikusok körében azonban továbbra vita tárgyát képzi az, hogy melyik étel 'szuper', melyik nem és egyáltalán, létezik-e az egyetlen, a legszuperebb. Abban azonban az összes szakember egyetért, hogy önmagában egyetlenegy étel sem szuper értékű, csakis egy általánosan egészséges étrend részeként.

Valóban nem létezik konkrét definíció és egyféle szuperétel - mondja Barcza Zsuzsanna dietetikus is. Általában azokat az élelmiszereket nevezik így, amik valamiben kiemelkedőek a többihez képest, akár antioxidáns, akár vitamin- vagy ásványi anyag tartalom tekintetében. Nem létezik olyan egyfajta élelmiszer, ami mindenben maximálisan megvan, ami 100%-os mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, rostokat, amikre az emberi szervezetnek szüksége van.

A kissé esetlen magyar terminológia szerint a „szuperétel” vagy „szuperkaja” kategóriába általában azok az élelmiszerek tartoznak, melyek tápanyag- és antioxidánstartalma különösen magas, azaz élettani hatása számottevő. Jóformán szinte minden zöldséget és gyümölcsöt nevezhetnénk szuperélelmiszernek, de ezek között is vannak, melyek kiemelkednek bizonyos tápanyag- vagy vitamin-tartalomban. Ide lehet sorolni a nyers kakaóbabot, aminek nagyon magas az antioxidánstartalma, de egyes szakemberek szerint a méhpepmő - a virágpor méz előtti állapota - koncentrált hatóanyag-tartalma miatt az egyik legerősebb gyógyító hatású, energetizáló élelmiszer a világon. Évek óta a talán két legismertebb szuperélelmiszer a goji bogyó és az acai bogyó.

Egy brit egészségügyi szolgáltató, a Bupa által végzett felmérés kimutatta, hogy a britek 11%-a hisz abban, hogy szuperételek fogyasztásával megelőzhető a rák. A YouGov vizsgálatában a megkérdezettek 55%-a ismerte a kifejezést és közülük 38% hitt ezeknek az ételeknek az egészségügyi hatásaiban is.

Mivel rengeteg élelmiszerforgalmazó, könyv és magazin élt vissza vele, az Európai Unió 2007 júliusától betiltotta a „superfood” kifejezés kereskedelmi és értékesítési használatát. Azóta csakis akkor illethető egy élelmiszer vagy táplálékkiegészítő ezzel a névvel, ha pozitív hatása tudományosan is bizonyítható.

Skálán is mérhető a hatás

Létezik egy úgynevezett ORAC-érték, mellyel a különféle élelmiszerek oxigéngyök abszorbciós, vagyis elnyelési kapacitását mérhető. Ez mutatja, hogy az adott étel milyen mértékben tudja epusztítani vagy semlegesíteni a szabadgyököket. A „superfood” kifejezés ennek a skálának az ismeretében értelmezhető a leginkább, annak ellenére, hogy tényleg nincsen rá egy konkrét definíció.

A szervezetben folyamatosan képződnek szabadgyökök, melyek károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elektront elvonni. Az antioxidánsok viszont elektront tudnak leadni, így semlegesítve a szabadgyököket. A szuperélelmiszerek legnagyobb értéke tehát kiemelkedően magas antioxidáns-tartalamuk.

Az acai bogyónak a legmagasabb a világon az ORAC-értéke 100 grammra viszonyítva 3800-as. Érdekes lehet, hogy az aszalt szilvának 5770, viszont bizonyos egyéb tápanyagok tekintetében nem annyira kiemelkedő, mint az acai bogyó, mely omega 3, omega 6, omega 9 zsírsavtartalma, valamint magas E-vitamin tartalma miatt jóval értékesebb gyümölcs. A gránátalma ezen a skálán 3300, fekete áfonya 2400, fokhagyma pedig 1660 pontot ér.

Az ajánlás szerint naponta 5000 ORAC-egységnyi élemiszert kéne elfogyasztanunk a táplálkozásunk során - mondja Barcza Zsuzsanna. Betegség, intenzív sport, vagy bármilyen egészségtelen életvitel – például dohányzás vagy alkoholizálás – ennek akár a kétszerese-háromszorosa is lehet az a mennyiség, ami a képződő szabadgyököket képes megkötni.

Acai bogyó

Az acai bogyó vagy acai gyümölcs egy, az amazóniai esőerdőben termő pálmafajta gyümölcse, külsőre leginkább a szőlőre hasonlít, íze jellegzetesen trópusi. Az Észak-Brazíliában élő emberek már több száz éve fogyasztják különleges gyógyhatást tulajdonítva neki. Sokan egyenesen a világ legtökéletesebb táplálékaként tartják számon, antioxidáns-tartalma kétszer magasabb, mint a fekete áfonyáé, ezenkívül rendkívül gazdag E- és D-vitaminban.

Goji bogyó

A farkasbogyó néven is ismert, Ázsiából származó gyümölcs tartalmazza a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamint - az első a feketeribizli. Szív-és bőrvédő, valamint az immunrendszert erősítő hatásán kívül a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően egyes vélekedések szerint rákellenes hatással is rendelkezik.

Gránátalma

A szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe, de emellett kiváló antioxidáns hatással bír. A mediterrán vidékeken őshonos lombhullató növény rekeszes, sok magvú bogyótermése pirosas-sárgás héjú, almaméretű és kinézetű gömbölyű gyümölcs. Polifenolokat, C-vitamint és flavonoidokat tartalmaz nagy mennyiségben, tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy fogyasztása csökkenheti a vér LDL (káros) koleszterin-szintjét.

Chia mag

Sokak számára még ismeretlenül csenghet az azték zsályamag (Salvia hispanica), vagy más néven chia mag neve. A növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. Neve azték chian szóból származtatható, melynek jelentése olajos. A mákhoz hasonló magocskák tartalmazzák szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Alkalmas az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására, ezenkívül több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac. Száz grammja hihetetlen, 10250 ORAC-értékű. A chia mag íze semleges, így könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert nem változtatja meg azok zamatát. Kenyerekbe, péksüteményekbe sütve fogyasztják a leginkább, de rakható joghurtba, vagy desszertekbe is.

A kiegyensúlyozott táplálkozás a lényeg

Barcza Zsuzsanna hozzáteszi, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt a zöldségek, gyümölcsök jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmaztak, mint a maiak. Mivel ez utóbiak a nem hagyományos termelés és mesterséges érlelés miatt veszítenek biológiai értékükből, manapság jóval nagyobb adag képes csak biztosítani a szervezet számára szükséges vitamin- és ásványi anyag mennyiséget, ezért is jelenthetnek finom alternatívát a „szuperételek”.

A szakértő viszont azt is hangsúlyozza, hogy ezek nem csodaszerek, de a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás részeként jelentősen hozzájárulhatnak a szervezet egészséges működéséhez.

A gránátalma kimagaslóan gazdag tápanyagokban és antioxidánsban
An Iranian shopkeeper at a bazaar cuts a pomegranate to display to customers who are shopping for Yalda Night in northern Tehran December 21, 2010. Yalda Night is an Iranian festival originally celebrated on the last night of autumn, the longest night of the year in the northern hemisphere. Many Iranian families hold parties or visit traditional tea houses during the festival, where they eat dried nuts and fruit while reading poems by the revered Iranian poet Hafez. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: SOCIETY FOOD)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.