Nem csempészték, gyártották

Már nemcsak becsempészik az országba a különféle hamis dohánytermékeket, hanem gyártják is azokat – persze illegálisan.

Egy komplett "föld alatti dohánygyárat" számolt fel a napokban egy szolnoki ipartelepen a Nemzeti Adó és Vámhivatal Központi Nyomozó Főosztálya a Román Határőrség Nyomozó Szolgálata és a Román Belső Védelmi Szolgálat hathatós közreműködésével. Ez a nemzetközileg is egyedülálló akció volt az eddigi legnagyobb csapás a Magyarország érintésével egész Európát hamis (és sok esetben rendkívül rossz minőségű) cigarettafélékkel elárasztó dohánymaffiára.

Az akció a múlt hét végén történt, de csak most hozta nyilvánosságra a NAV. Az eljárás eddigi adatai szerint a bűnszervezetet román állampolgárok irányították. Egyikük egy, a hatóságok előtt jól ismert, korábban, hasonló bűncselekményekért nyolc évre elítélt férfi, akit a román hatóságok is kerestek. Úgy tudjuk, a román hatóságoktól kaptak információkat a pénzügyi nyomozók arra vonatkozóan, hogy a román férfi cigarettával kapcsolatos bűncselekményekre készül Magyarországon.

Ezen információk alapján kezdtek kutakodni az ügyben a magyar nyomozók, és találták meg a szolnoki illegális dohánygyárat. A rajtaütéskor a pénzügyi nyomozók egy komplett fermentáló és cigarettagyártó gépsort, nagy mennyiségű szárított, finomra vágott fogyasztási dohányt, üres cigarettásdobozokat, cigarettapapírt, illetve kész, hamis moldáv zárjeggyel ellátott cigarettát találtak. Egy másik szolnoki ingatlanon további, a cigarettatermeléshez szükséges szárított és finomra vágott fogyasztási dohány, illetve kész, csomagolt cigaretta került elő.

A két helyszínen összesen 45 ezer karton Prugarul márkájú cigarettát, 33 ezer kilogramm aprított dohányt, 1290 kilométernyi hosszúságú cigarettapapírt, 363 ezer hamis moldáv zárjegyet és 204 ezer cigarettás dobozra való papírt foglaltak le a NAV nyomozói. Dohányipari szakemberek szerint összesen 1 millió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna ezekből az alapanyagokból előállítani, és ennek a mennyiségnek az értéke megközelíti az 1 milliárd forintot.

A bűnszervezet a törvénytelen gyártással csaknem 587 millió forint jövedéki adót és majdnem 294 és félmillió forint általános forgalmi adót próbált elcsalni. A tetten ért két román, illetve két magyar állampolgárt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.