Nem csak a Nap tehet a bőrrákról

A New York-i Rochester Egyetem Egészségügyi Központjának docense, Dr. Sherrif Ibrahim elmondása szerint a Nap továbbra is az első számú felelős a bőrrák kialakulásában, már csak azért is, mert sugara halmozódó kockázatot jelent, hiszen a bőr nem tesz különbséget aközött, hogy valaki egyhuzamban egy órát tartózkodik-e a napon, vagy tizenkétszer 5 percet.

Az American Cancer Society adatai szerint évente csak az Egyesült Államokban 3,5 millió nem melanóma okozta bőrrákot diagnosztizálnak. A bőrráknak ez a fajtája nem annyira veszélyes, mint a melanóma okozta verzió, ami évente körülbelül 75 000 amerikait érint. Összességében az USA-ban évente nagyságrendileg 9000 ember hal meg melanóma okozta és 2000 ember nem melanóma okozta bőrrák következtében. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 100 ezer lakosra 12 melanómás eset jut.

Mindemellett a Nap nem az egyedüli felelőse a bőrrák kialakulásának. A tetoválások, bizonyos vegyi anyagok, a környezetbarát izzólámpák, valamint a szoláriumok mind köthetőek bőrrák kialakulásához. Utóbbival kapcsolatban Dr. Ibrahim elmondta, hogy az az általánosan elterjedt nézet, miszerint a szoláriumoktól nem lehet bőrrákot kapni, teljesen téves, mivel mindegy, milyen forrásból éri a bőrt az UV-sugárzás, annak káros hatása ugyanaz. Ráadásul a szoláriumban tovább növeli a veszélyt az a tény, hogy itt az emberek a testük azon részeire is koncentrált sugárzást kapnak, melyeket normális körülmények között elfednek - írja a Medipress.

További alacsonyabb veszélyt jelentő ok lehet a bőrrák kialakulásában az ultraibolya fényes manikűrözés, valamint minden olyan eset, ahol az immunrendszer hatékonyságát csökkentő gyógyszerek használata indokolt. Ilyenek lehetnek a szervátültetésen átesett vagy az autoimmun betegségben szenvedők esetei. Ennek oka az, hogy a legyengült immunrendszer kisebb hatékonysággal győzi le korai fázisban az elrákosodott sejteket, ezért az ilyen gyógyszereket szedőknek akár két-három hetente is szükséges szűrésre járniuk.

Mindezeken kívül érdemes az esetlegesen meglévő melanómák miatt bőrgyógyászati vizsgálaton átesni a tetováltatást megelőzően is, mert az itt használt tinta később, a szűréseken megnehezítheti az anyajegyek pontos feltérképezését.

Végül, a környezettudatos izzók esetében az okozhat veszélyt, ha az izzón található speciális UV-szűrő bevonat sérül. Bár ezt nem vizsgálták, de elképzelhető, hogy ez a minimális sugárzás is növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A szakemberek a fentiek fényében azt javasolják, hogy mindenki a lehető legtöbbször alkalmazzon naptejet, hiszen ezzel tudjuk a leghatékonyabban megvédeni magunkat a bőrráktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.