Nem akarnak veszélyeshulladék-égetőt a tiszaújvárosiak

Az ország második legnagyobb ilyen létesítménye épülne Tiszaújvárosban, ahol már van egy veszélyeshulladék-égető. A helyiek és a civilek szerint nem vizsgálták eléggé, mennyire jár káros egészségügyi hatásokkal az égetőmű.

Civil szervezetek és helybéliek tiltakoztak a Tiszaújvárosban tervezett új veszélyeshulladék-égetőmű megépítése ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban hétfőn megtartott önkormányzati közmeghallgatáson, álláspontjuk szerint a hatástanulmányban nem vizsgálták kellőképpen az egészségügyi hatásokat.

A tervek szerint évi 25 millió kilogrammos kapacitásával az ország második legnagyobb veszélyeshulladék-égetője épülne fel Tiszaújvárosban, ahol már most is működik egy ilyen létesítmény. Az engedélyezési eljárás részeként hétfőn délután közmeghallgatást tartottak a városban, ahol a résztvevők többsége nem értett egyet a hulladékégető megépítésével.

A civil szervezetek képviselői és a helybéliek azzal érveltek, hogy az engedélyezési dokumentáció szakmailag nem teljesen helytálló, hiányzik a lakosságot érintő egészségügyi hatások érdemi bemutatása, számszerűsítése. A tervezett hulladékégető üzemeltetője - az Ecomissio Kft. - már működtet egy 10 ezer tonna kapacitású veszélyeshulladék-égetőt a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. területén, valamint egy 5 ezer tonna éves kapacitású hasonló létesítményt Tiszavasváriban.

A civil szervezetek szerint semmi sem indokolja a kapacitásbővítést. Számításuk szerint az új égető esetleges megépítése és üzembe helyezése után igenis kell káros egészségügyi hatással számolni a térségben - hangoztatták a hétfői fórumon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.