Nem a lőszerre hajtottak a tolvajok?

Nem "célirányosan" lőszereket akarták ellopni az elkövetők múlt csütörtökön a Ferencvárosi pályaudvarról, hanem véletlenül, egy vagont feltörve találtak rá a 15 ezer lőszert tartalmazó szállítmányra - mondta Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya. Frissítve.

A főkapitány szerint a rendőrség tud egy olyan bűnözői körről, amelynek tagjai évente több száz lopást és rablást követnek el ezen a pályaudvaron. "Azt hiszem közük lehet, ahhoz, hogy azon az éjszakán az a sok lőszer eltűnt" - fogalmazott Tóth Gábor hétfőn a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Tóth Gábor utalt arra, hogy a bűnözői kör több tagját már rendőrségi eljárás alá vonták. Mint a főkapitány szavaiból kiderült: a korábban közöltnél nyolcszázzal több töltényt, 12.300-at talált meg a rendőrség szombaton éjjel a pályaudvar közelében, így összesen 2.700 lőszer hiányzik a szállítmányból.

Tóth Gábor szerint a megtalált lőszereket valószínűleg visszavitték a vonatállomás közelébe, mert - mint mondta - a pályaudvart és környékét a bűncselekmény után nagyon alaposan átvizsgálta a rendőrség, de akkor a kutatás nem hozott eredményt.

A főkapitány hétfőn sajtótájékoztatót is tartott, ahol bejelentette, hogy a gyártó és az amerikai megrendelő engedélyezte, hogy a rendőrség hozzáférjen az eltűnt lőszerek azonosító számához, ez pedig segíthet abban, hogy a hiányzó lőszereket a rendőrség megtalálja. Az amerikai megrendelő számára készített 45-ös kaliberű lőszerek kis dobozokba voltak csomagolva. A lőszerek talpán azonosító található, így minden egyes darabról megállapítható, hogy mely szállítmányból származik.

Tájélkoztatása szerint a tolvajok éjjel vitték vissza az ellopott lőszer jelentős részét, és otthagyták. Másnap a rendőrség több forrásból is értesült arról, hogy ott lőszerek találhatók. Emlékeztetett rá, hogy az első nap többeket kihallgattak, egy olyan bűnözői csoportot is feltérképeztek, amely korábban nagy valószínűséggel különböző lopásokat követett el a rendező pályaudvaron. Évente több száz kisebb-nagyobb lopást észlelnek a ferencvárosi rendező pályaudvaron, de ezek többségét útközben követik el - magyarázta.

A főkapitány közölte, hogy Magyarországon kevés olyan fegyver van, amelyben ezek a lőszerek felhasználhatók. Kérdésre válaszolva elmondta: nem merült fel, hogy a szállítmányért felelős biztonsági céget a rendőrségnek vizsgálnia kellene.

A rendőrség csütörtökön tette közzé honlapján, hogy 15 ezer darab éles lőszert loptak el ismeretlenek egy tehervonatról aznap hajnalban a Ferencvárosi pályaudvarra beérkező egyik szerelvényről.

Az MTI információi szerint az ellopott 45-ös kaliberű lőszereket Magyarországon gyártották és az Amerikai Egyesült Államokba szállították volna. A MÁV Cargo közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a lőszerek fuvarozására vonatkozó kormányrendelet értelmében, az engedélyek beszerzése mellett az előírt fegyveres őrzés biztosítása is a fuvaroztató kötelessége.

Bencze József országos rendőrfőkapitány szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a lőszerekre a főváros IX. kerületében, egy lápos, elhagyatott részén bukkant rá a rendőrség. Úgy vélte, nagyjából ezen az említett szakaszon szedhették le a vonatról a lőszerszállítmányt.

A Nagyvásártelep elhagyott területe a IX. kerületben, ahol a rendőrség 11.500 lőszert megtalált
A Nagyvásártelep elhagyott területe a IX. kerületben, ahol a rendőrség 11.500 lőszert megtalált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.