Nem volt értelmetlen a jeges vödrös kihívás

Tudományos felfedezés valósulhatott meg a jeges vödrös kihívások során felajánlott adományokból. Sikerült azonosítani egy gént, amely az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű degeneratív betegség kialakulásáért lehet felelős.

A jeges vödrös kihívás a legnagyobb közösségi őrületnek számított 2014-ben. Lényege, hogy az emberek jéghideg vízzel öntötték, vagy másokkal leöntették magukat és/vagy pénzt ajánlottak fel jótékony célra, majd kihívták ismerőseiket. A folyamatot videóra vették, és közzétették a legnépszerűbb videómegosztókon és közösségi oldalakon.

Az egész őrület eredetileg azért indult, hogy az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) ritka idegrendszeri betegség kutatását segítsék, de sokan más szervezeteknek is tettek felajánlásokat. A kihívást vállalta többek közt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, Tom Cruise, Charlie Sheen és Robert Downey Jr. amerikai filmszínészek, de több ismert zenész és politikusok is. 

A közösségi őrületet több kritika érte, mivel egyesek szerint egy idő után már nem is említették a videóikban az ALS-t, és nem ajánlottak pénzt a betegség kutatására. A kihívással azonban 115 millió dollár (32,7 milliárd forint) gyűlt össze nyolc hét alatt, ami teljes egészében fedezte a kutatások költségeit - írta a CNN.

Egymillió dollárt (284,8 millió forint) kapott a Project MinE is, ennek keretében sikerült azonosítaniuk kutatóknak azt a gént, ami a degeneratív megbetegedésért felelős. A NEK1 gén mindössze a megbetegedések 3 százalékával áll összefüggésben, a kutatók mégis optimisták, hogy segít majd megérteni az ALS-t, és közelebb kerülnek majd a gyógyításához. A Nature Genetics című szaklap szerint a kutatásban 15 ezer beteg genomját vizsgálták. A projektben 80 kutató vett részt 11 országból.

Brian Frederick, az ALS Association egyik alelnöke szerint egyértelmű, hogy erre a felfedezésre nem került volna sor a jeges vödrös kihívás nélkül. Szerinte fontos, ami történt, mert így azok, akik vállalták, hogy vizet öntenek a fejükre, most láthatják, hogy nem hiába tették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.