Nem vették észre, hogy allergiás az altatóra – meghalt a műtőasztalon a 24 éves fiú

Egy kartörés miatt műtötték meg a 24 éves pécsi egyetemistát, aki meghalt a műtőasztalon, mert nem vették észre, hogy allergiás az altatószerre.

Elhunyt fiának szeretne igazságot, emiatt indított kártérítési pert a Pécsi Tudományegyetem ellen az az édesanya, akinek 24 éves, életerős fia egy felkartörés miatti műtétet követően veszítette életét egy pécsi klinikán.

A fiatalember tavaly januárban hunyt el – írja a bama.hu. Az akkor még a volt Honvédkórházban működő traumatológiai klinikára szállították be, mert eltört a felkarja, barátaival történő szkanderezést követően. A fiú makkegészséges volt, sportolt, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Közgazdaságtudományi Karának hallgatója volt.

A fiú nem akarta felzaklatni édesanyját, ezért nem is értesítette, hogy meg fogják műteni. Ő maga sem tudta, hogy egy ritka genetikai rendellenessége van. Magát az eltérést az orvostudomány ismeri, és tudják róla, hogy halálos reakciót vált ki az altatószer, de van rá ellenszer, amit éppen ezért tartani kellene a műtőkben.

Az ellenszert azonnal be kellene adni, amint a tünetek megjelennek – de mivel a pécsi klinika műtőjében nem volt ilyen szer, azt máshonnan kellett hozni, és közben eltelt másfél óra. Az előírt mennyiségből még így is csak a kezdő dózist kapta meg. Átmenetileg jobban lett, de további dózisokat kellett volna beadni neki – mivel ez nem történt meg, másnap hajnalra meghalt.

Martin Zoltán, a család ügyvédje azt állítja, felmerülhet a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja is. Emiatt azonban nem perelhetett, mert a halál okát kutató közigazgatási eljárásban azt írták az orvosszakértők, hogy nem történt késedelem az ellenszer beadásában.

Az ügyvéd szerint azonban a boncolási jegyzőkönyvet is ugyanannak a klinikának az alkalmazottja írta alá, amelyiknek az orvosa a hibát elkövette. A jogász az amerikai rendszerre hivatkozik, ahol nem attól az intézménytől kapja a fizetését a halottkém, amelyiktől a hibát elkövető orvos.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.