Nem tudott mást tenni, csak sírni és könyörögni, hogy eressze el

Ijesztő jelenetet rögzített vasárnap este egy pekingi szálloda biztonsági kamerája. Egy férfi a lifttől követett egy fiatal kínai nőt, s mikor az megállt a negyedik emeleti szobája ajtaja előtt, hogy előkeresse a kulcsát, hátulról rátámadt, leteperte a földre és fojtogatni kezdte. Sokáig senki sem segített.

A felvételen egyszer csak felbukkan a szálloda egyik egyenruhát viselő alkalmazottja, aki megközelíti a nőt és támadóját, de nem avatkozik közbe. A folyosón van forgalom, többen látták, mi zajlik épp, s bár a nő segítségért kiabál, több mint három perc múlva siet a segítségére egy vendég.

A videó felkerült az internetre, a feltöltő azt állítja, hogy ő az a nő, akit megtámadtak. A felvétel szélsebesen terjedni kezdett a kínai közösségi médiában, és dühös közéleti vitát indított el a nők elleni erőszakról, a járókelők felelősségéről és a kínai hivatalokban meggyökeresedett szexizmusról.

A Weibo nevű kínai mikroblogon Wanwan_2016 néven regisztrált felhasználó, a videó feltöltője azt írta, szerinte a járókelők azt hitték, hogy egy pár veszekedése fajult el ennyire. Mint az áldozat a Hszinhua állami hírügynökségnek elmondta: nem tudott mást tenni, csak sírni és könyörögni az idegen férfinak, hogy eressze el.

A nő azt állítja, elment a helyi rendőrségre feljelentést tenni, de ott azzal küldték el, hogy az ügy nem az ő hatáskörükbe tartozik, mert a helyszín nem a körzet része.

A pekingi Wangjing 798 Heyi Hotel időközben nyilvánosan bocsánatot kért, elismerve, hogy nem kezelték megfelelően a helyzetet. Mint mondták, megpróbálják felvenni a kapcsolatot a nővel, miután értesültek a támadásról. A CNN azonban úgy tudja, a közleménnyel a szálloda le is tudta az ügyet.

A pekingi rendőrség sem reagált azonnal a megkeresésekre, de a CCTV állami hírtelevízió szerint már elindították a nyomozást. A nő azt nem árulta el, hogy honnan szerezte meg a támadást bizonyító biztonsági felvételeket.

Feng Yuan, a családon belüli erőszak áldozatainak szószólója az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy bár márciustól életbe lépett egy szigorúbb törvény, Kína maszkulin értékrendű társadalmában a bántalmazást magánügyként kezelik.

„Az megérthető, hogy a járókelők önmaguk védelme miatt nem fognak beleavatkozni, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagyniuk azt, ami történik; okosabb megoldás felhívni a rendőrséget vagy figyelmeztető üzenetet küldeni” – monda Feng Yuan.

A közösségi médiában az ügy kitárgyalásának fő irányvonala mégis az volt, hogy az áldozatnak mit kellett volna másként csinálnia. Az egyik tanács szerint például ilyen esetben dörömbölni kell a szobák ajtaján vagy kárt tenni a berendezésben és azt kiáltani, hogy: nem ismerem ezt az embert! Ezeket az ötleteket az állami televízió is feldolgozta, de a kritikusok szerint nem arról kellene beszélni, hogy mit tehetett volna az áldozat, hanem arról, hogy miért nem kapott azonnal segítséget.

Qin Liwen újságíró, publicista szerint valahányszor elrabolnak vagy bántalmaznak egy nőt nyilvánosan és nem lép közbe senki, sőt, a rendőrség sem veszi komolyan az ügyet, az emberek kénytelenek a közösségi médiához fordulni igazságtételért. „Kollektív szégyenben élünk” – írja a publicista.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.