Nem szeretik eléggé a balatoni krokodilokat

Eladja minden krokodilját az országban egyedülálló krokodil-különlegességeket bemutató balatonszárszói hüllőfarm, de a különleges terrárium nem zár be végleg – tudta meg a Somogyi Hírlap.

Pécsi Tibor terrarista a horribilis fűtésszámlák miatt kénytelen megválni kedvenc krokodiljaitól és a látogatói igényeknek megfelelően átszabni a különleges farm profilját. A nyilvános terrárium tulajdonosa olyan krokodilokat hozott a Balaton mellé, melyek ritkaságnak számítanak, ám a látogatók jobban kedvelik a teknősöket. Pécsinek a páncélosokból is sikerült beszerezni néhány gigantikus példányt, óriásteknősei közt megtalálhatóak a legnagyobb fajok is. A terrárium sztárja, egyben a legnagyobb óriásteknős 18 éves és 46 kilogrammos. Neki komoly rajongótábora van már, hisz volt olyan fővárosi látogató, aki csak az ő kedvéért kerekedett fel Balatonszárszót megcélozva a nyaralás alatt.

– A ragadozókon általában gyorsan átfutottak a családok, de a teknősöket órákig elnézegetik, várják, mikor mozdulnak meg, követik őket a gyerekek, szóval egy igazi program. Ezért muszáj eladnom a krokodilokat – mondja a lapnak Pécsi Tibor, és hozzáteszi: ígéretes tárgyalásokat folytat mind a huszonnégy egyedről, de szinte biztos, hogy egyik sem Magyarország valamelyik állatkertjében fog kikötni.

A terrárium krokodilok hiányában sem zár be, csupán szezonális látványossággá válik. Ezt az teszi lehetővé, hogy a teknősök téli álmot alszanak. A vegetatív időszakban igencsak lecsökkenthető a ház kimagasló rezsiköltsége, arról nem is beszélve, hogy a békés órásteknőcök növényevőként más kategóriába tartoznak a ragadozó hüllőtársakhoz képest.

– Fáj a szívem, hogyne fájna, de ugyanakkor azt is tudom, nincs más lehetőségem, s ezzel együtt jó döntést hoztam, hogy a krokodilok eladása mellett döntöttem.

Pécsi néhány évvel ezelőtt, ugyancsak anyagi okokból kénytelen volt bezárni kaposvári terráriumát is, utána költözött Balatonszárszóra. A lapok meg is írták, amikor 2011 őszén a hivatalos rendőrségi közlemény szerint egy krokodil áthelyezése közben elpattant az állat száját összefogó pánt, és megmarta a magánterrárium tulajdonosának segítő két férfit, akiket a mentők a siófoki kórházba szállítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.