Nem sértő a Nagy Harácsony

Első fokon elutasította a Fővárosi Törvényszék annak a volt fideszes képviselőnek a keresetét, aki a karácsonyi szám címlapja miatt perelte be a HVG-t. Ékes Ilona arra hivatkozva követelt 500 ezer forintot a laptól, hogy az illusztráció sértette őt keresztényi mivoltában.

A kifogásolt címlap a „Nagy Harácsony" felirat alatt egy klasszikus betlehemi jelenetet ábrázol, amelyen a szent család, a három királyok és a pásztorok testére kormánytagok és más közéleti szereplők arcát illesztették. Szűz Mária szerepét Vida Ildikó tölti be, ölében, az újszülött megváltó helyén pedig egy halom pénz van, amelyet a szereplők áhítattal csodálnak.

Ezt az illusztrációt érzi sértőnek Ékes Ilona, aki bár a sztálini időkből származó, a papokat „népnyúzóként" bemutató illusztrációkkal próbálta párhuzamba állítani a HVG címlapját, a bíróság a lap jogi képviselőjének, Nehéz-Posony Márton ügyvédnek az érvelését fogadta el. Eszerint a kifogásolt ábrázolás nem sértett, nem is sérthetett egyetlen vallási közösséget –  így annak tagját – sem, mivel az nem a vallási közösséggel vagy annak tevékenységével, hanem a közszereplők vagyonosodásával kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot.

A bíróság szerint az, hogy a politikusok magatartásának bemutatása során a lap készítői vallási jelképeket felhasználtak, nem értelmezhető vallásellenes támadásként. Ha így lenne – hangsúlyozta Kovaliczky Ágota bíró –, akkor azzal a szólásszabadság olyan mértékű sérelmet szenvedne, hogy a vallási szereplőket, történeteket még a képzőművészetben, az irodalomban vagy a mesékben sem szabadna felhasználni.

Cikkében a HVG emlékeztet, hogy ez volt az első olyan per, amely a Ptk. tavaly elfogadott új passzusa alapján indult, s amely lehetővé teszi, hogy magánszemély sérelemdíjat követelhessen, ha azt a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget, amelyhez ő maga is tartozik, a nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő vagy kifejezésmódjában indokolatlanul bántó jogsérelem érte.

Ékes fellebbezett, a per másodfokon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.