Két busz is otthagyta a kerekesszékest, a BKK nem indít eljárást

Július 10-én egy dunakeszi mozgássérült férfi és családja szeretett volna Budapestről hazajutni, de két busz is otthagyta őket. A sofőrök ellen nem indul eljárás, mivel a BKK szerint a hasonló esetekre jelenleg nem vonatkoznak kötelező előírások – írja a Bors.    

Az újságnak Szőcs Gergelyné, a férfi felesége nyilatkozott. Elmondása szerint múlt vasárnap kora este a négy kerekű elektromos kerekes székes férfi, felesége és kislányuk a 196-os buszt várták a Rákospalotai köztemető megállójában.

Háromnegyed hét után pár perccel a busz meg is érkezett, a nő pedig jelezte a sofőrnek, hogy hajtsa le a rámpát, hadd szálljanak fel, de a BKK dolgozója egy kormányrendeletre hivatkozva nemet mondott. A sofőr szerint kerekes székes személy szállítása megterheli a buszt és balesetveszélyes. A sofőr továbbhajtott, kis idő múlva pedig majdnem ugyanez játszódott le a következő járat vezetőjével is.

Az estét végül a mozgássérülteket szállító szolgálat mentette meg, akik a nő hívására az eredeti hét-nyolcezres tarifa helyett csupán kétezer forintért végül hazavitte a családot.

A Bors megkereste a Budapesti Közlekedési Központot is, hogy arról a bizonyos kormányrendeletről érdeklődjenek. Mint kiderült, a kérdéses rendelet „nem szabályozza részletesen a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kerekes székének és egyéb mozgást segítő eszközének szállíthatóságát." A BKK azt is kifejtette, hogy kezdeményezésükre nemrégen a mozgássérülteket képviselő szervezetek és a közlekedési szolgáltatók egyeztetettek. A cég a hasonló esetekre részletes szabályrendszert alakít majd ki. A sofőrök ellen nem indult eljárás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.