Nem segít a külügy a Szíriában rekedt magyar asszonynak

Hiába szeretne, nem tud hazajönni Magyarországra egy Szíriában élő magyar asszony a három lányával. A Külügyminisztérium már nem tud segíteni a nőnek, mert nem működik az országban magyar nagykövetség.

Csapdába esett Szíriában egy magyar asszony, aki három gyermekével 2000 óta az közel-keleti országban él - számol be a Blikk. Mónika férjével, Mannal költözött ki, akit Magyarországon ismert meg. A pár az akkoriban még biztonságosnak tűnő Hama városába költözött.

Mant három éve börtönbe zárták, miután egy katonai vezető kocsijával ütközött taxijával. A nő és a gyerekek azóta nem látták.

Mónika gyerekei közül ketten még Magyarországon született, a harmadik Szíriában. Az asszony csak most döntött úgy, hogy a háború elől Magyarországra szeretne jönni, ez azonban nem lehetséges. Magyar útleveleik lejártak, szír papírokhoz csak menekülttáborban juthatnának.

A damaszkuszi magyar nagykövetség a 2011-ben kirobbant szíriai polgárháborús konfliktus után bezárt, így a család Jordániába utazott, ahol az ammáni magyar nagykövetség elutasította kérésüket. Ahhoz ugyanis, hogy a gyerekek útlevelet kapjanak a börtönben ülő apa hozzájárulása is szükség van.

A Blikk megkereste a Külgazdasági- és külügyminisztériumot, amelytől azt a választ kapta, hogy a magyar állampolgároknak 2012. december 5-ig volt lehetőségük a magyar állam segítségét kérni a hazajutáshoz. A tárca a ammáni és bejrúti nagykövetségre irányította az asszonyt és három gyerekét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.