Nem ölhet le több bálnát Japán az Antarktisznál

Hágában megtiltották Japánnak, hogy bálnákat vadásszanak le a Déli-óceánon, a szigetország ugyanis évente körülbelül ezer állatot öl meg "tudományos kutatás céljából".
Japánt az ausztrál kormány perelte be 2010-ben, mert a nemzetközi tilalmak ellenére az ország továbbra is kereskedelmi célokból ölte meg a bálnákat. A bíróság most 12:4 arányban az ő javukra döntött, a döntés jogilag kötelező érvényű - írja a BBC.

"A JARPA II kutatási program 2005 óta fut, azóta körülbelül 3600 minke whale -t vadásztak le,a tudományos eredmények azonban elenyészőek a meggyilkolt állatok számához képest" - mondta Peter Tomka elnöklő bíró, aki egyúttal elrendelte, hogy a japánok átmenetileg hagyjanak fel a bálnavadászattal az Antarktisz vizein.

Toru Hanai / Reuters

 1986-tól nemzetközi bálnavadászati moratórium van érvényben, melyet Japán is aláírt, ennek ellenére rengeteg csukabálna, és valamivel kevesebb közönséges barázdás- és hosszúszárnyúbálna halálát okozták a Déli-óceánon, ugyanis a dokumentumban nincs rendesen kifejtve, mi is számít tudományos célnak.

Japán nagyon csalódott a döntés miatt, de elfogadja azt - tudatta Koji Tsuruoka, az ország főügyvédje.

Norvégia és Izland is veszélyt jelent a bálnákra

Japán mellett Norvégia és Izland is előszeretettel vadássza a bálnákat, mind a kettő főleg kereskedelmi céllal, az emlősök húsa ugyanis igen kedvelt fogyasztási cikk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.