Nem nyilatkozhatnak a pszichiáterek a közszereplők elmeállapotáról

A pszichiáterek és pszichológusok nem elemezhetik, illetve diagnosztizálhatják nyilvánosan azokat, akik korábban soha nem voltak pácienseik - írja az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva a hazipatika.hu.
A pszichiátereknek a közszereplőkről alkotott véleménye miatt került terítékre ez a kérdés, hiszen több szakember is megszólalt a republikánus elnökjelölt, Trump szónoklataival, viselkedésével kapcsolatban az Egyesült Államokban.

A hivatásos lélekbúvárok azonban nem szállhatnak be ebbe a vitába, mert Amerikai Pszichiátriai Társaság tagjait köti a Goldwater-szabály, amely megtiltja a pszichiátereknek,  hogy nyilvánosan állást foglaljanak egyes közszereplők elmeállapotáról. Az ezt megsértők büntetésre számíthatnak, és ki is zárhatják őket a társaságból - írja a portál.

Utal arra, hogy ez az  etikai szabályzat Barry Goldwater konzervatív elnökjelöltről kapta a nevét, akiről egy azóta megszűnt magazin a pszichiátriai társaság több ezer tagját kérdezte meg.

Több mint ezer pszichiáter válaszolt, egyesek paranoiásnak, veszélyes elmebajosnak írták le a jelöltet. A politikus, aki 1964-ben Lyndon Johnsonnal szemben elveszítette a választást, beperelte a magazint, és megnyerte a pert. Ez pedig olyan jogi precedenst teremtett, amely alól a mostani kampányban sem lehet kibújni." - fogalmaz a hazipatika.hu.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.