Nem kértek a Vasladyből, elárverezik a relikviákat

Nem tartott igényt a szigetország egyetlen miniszterelnök asszonyának, Margaret Thatchernek a relikviáira a londoni Victoria és Albert Múzeum, a Vaslady örökösei így árverésre bocsátják a 350 darabból álló kollekciót.

Az ikonikus darabok között van az egykori kormányfő piros bőrből készült miniszterelnöki aktatáskája – a „red box" (képünkön) –, amelynek értékét előzetesen 3-5000 fontra (mintegy 1,3-2,1 millió Ft) taksálják. Politikatörténeti szempontból izgalmas lehet néhány, a miniszterelnök asszony aláírását viselő fontos beszéd kézirata, de a Vaslady nagy körültekintéssel kiválasztott ruhatárának jellegzetes darabjai – köztük 1951-es esküvői ruhája – is kiemelt figyelmet kaptak.

Az értékes darabok jobb híján kerültek kalapács alá, Margaret Tha­tcher ikergyermekei, a 62 éves Carol és Mark ugyanis elsőként a Victoria és Albert Múzeumnak ajánlották fel megvételre az 500 ezer fontra (mintegy 210 millió Ft) becsült teljes kollekciót. A múzeum szóvivője azonban azzal hárított, hogy a V & A „kimagasló esztétikai vagy műszaki színvonalú objektumok megszerzésére koncentrál".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.