A béranyára hagyták Down-szindrómás gyereküket

Egy thaiföldi béranya hordta ki annak az ausztrál párnak az ikreit, akik miután kiderült, hogy az egyik baba Down-szindrómás, csak az egészséges testvért tartották meg. A béranya magához vette a beteg gyereket.
Az egészséges gyereküket elvitték, a beteget otthagyták
Az egészséges gyereküket elvitték, a beteget otthagyták
Damir Sagolj / Reuters

Pattaramon Csanbuanak 16 ezer ausztrál dollárt, vagyis közel három és fél millió forintnak megfelelő összeget ígért egy ausztrál pár, hogy megszülje nekik gyermekeiket. A thai béranya a Bangkoktól délkeletre fekvő Chonburi tartományban adott életet az ikerpárnak decemberben.

A kislány ép és egészséges volt, a Gammy névre keresztelt kisfiú azonban Down-szindrómás volt, az ausztrál pár pedig úgy döntött, csak a lányukat tartják meg, Gammyt a béranya gondjaira bízták. „A pénz, amit ajánlottak, nagyon sokat számított volna nekem. Úgy gondoltam, hogy az összeg fedezi majd a két gyermekem iskoláztatását és rendezni tudjuk a hiteleinket” – idézi a Guardian Pattaramont. Arra azonban nem számított, hogy az egyik gyerek nála marad, Gammynek pedig rossz a szíve, és a költséges kezelést nem tudják finanszírozni. „Nem tudom, mit tegyek...Szeretem őt, a hasamban volt kilenc hónapig" - mondta szomorúan a nő, aki sosem találkozott személyesen az ausztrál párral.

Miután a Thairath nevű thai lap beszámolt a történtekről, összefogás indult a béranyáért és 100 ezer dollár (23,5 millió forint) össze is gyűlt a javára.

Az ügy felháborította Ausztráliát, maga Tony Abbott miniszterelnök is sajnálkozott miatta. Azt is elmondta, utána fognak nézni az elterjedt thai béranyaságnak, és hogy hogyan tudnak segíteni a beteg kisfiúnak.

Thaiföldön egyébként illegális a gyerekvállalási turizmus, a béranyának rokoni kapcsolatban kell állnia a gyereket óhajtó párral és szolgáltatásaiért cserébe nem fogadhat el pénzt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.