Nem jelent meg a bántalmazott sakkozó a bíróságon

Bár a bíróság több kísérletet is tett az idézésre, sem a sértett, sem a barátja nem jelent meg a Szegedi Törvényszéken a Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012 júniusi bántalmazásával kapcsolatban indult ügy keddi tárgyalásán.
Az ügyben két rendőr és egy civil állt a törvényszék elé. A törzsőrmestert és az őrmestert hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség.

Tóth Tibor tanácsvezető bíró a tárgyaláson felolvasta a két arab férfi vallomását. Egy szegedi edzőtáborozáson a két sakkozó éjszaka a szegedi belvárosi hídon sétált szállodájuk felé, amikor egy civil autó megállt mellettük, és a gépkocsiban ülő egyik férfi számukra ismeretlen nyelven hozzájuk szólt. A sértett azt hitte, ki akarják rabolni őket, ezért futásnak eredt. Csak később tudta meg, hogy rendőrök akarták igazolták.

A sértettet több száz méteres autós és gyalogos üldözés után érték utol az után, hogy egy taxi elé vágott. A férfit elmondása szerint a földre rántották, majd testét és fejét ököllel ütötték és rugdosták.

A bíróság kedden meghallgatta Varga Tibor orvos és Szőke Zoltán műszaki szakértőt.

Az orvos szakértői vélemények szerint az arab férfin apróbb külső sérülések voltak, négy bordája a bal oldalon eltörött.
Varga Tibor véleményében és a tárgyaláson is hangsúlyozta, a sérülések nem keletkezhettek a férfi által előadott módon, közepes vagy nagyobb erejű ökölcsapásoktól vagy rúgásoktól, de kialakulhattak akkor, amikor a sértett egy autó motorházára zuhant vagy amikor elesett, illetve ha megtaposták, vagy amikor a rendőrök igyekeztek megbilincselni.

Az esetleges kisebb erejű ökölcsapások, rúgások, amelyeknek a szakérői vizsgálat időpontjában - három nappal az eset után - nem voltak vérömlennyel járó jelei, nem irányulhattak súlyosabb sérülések okozására - közölte a professzor.
A műszaki szakértő szerint a futó sértettet a rendőrök mozgó autója elsodorhatta a visszapillantó tükörrel, kibillentve a férfit egyensúlyából.

Mindkét szakértő hangsúlyozta, hogy nem talált gyalogos elütésére utaló nyomokat sem a rendőrök autóján, sem az arab férfin.
A márciusban indult perben - amely szerdán és csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik - a rendőrök ártatlannak vallották magukat, és tagadták, hogy megütötték vagy megrúgták volna a sértettet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.