Nem hamis pénz miatt tapostak halálra embereket Sanghajban

Tömegpánik alakult ki szilveszter este Sanghajban egy folyóparti sétányon, ahol 36 ember veszítette életét, 13 pedig súlyosan megsérült. A rendőrség elismerte, hogy hibáztak, amikor alábecsülték a várható tömeget, és túl kevés egyenruhást küldtek ki a rendezvények biztosítására. A korábbi híradások szerint az keltett pánikot, hogy az egyik épület tetejéről hamis bankjegyeket szórtak ki. Ezt mára cáfolták.

Hibázott a rendőrség, amikor rosszul kalkulált a várható tömeg számával, és nem küldött ki elég egyenruhást az ünnepség biztosítására – ismerte el a helyi rendőrség helyettes parancsnoka. A tömeg fél órával éjfél előtt duzzadt olyan nagyra, hogy 500 fős erősítést küldtek ki az oszlatáshoz, ám a tragédiát már nem tudták megfékezni.

A tragikus felkészületlenség oka az volt, hogy a tavalyinál jóval kisebb tömeggel számoltak, a tervezett tűzijátékot és lézershow-t ugyanis egy héttel korábban a hivatalos szervek lefújták. Tették ezt a közlekedési káosztól tartva, ugyanis tavaly mintegy 300 ezer ember ment ki a Huangpu folyó teraszaira (amelyeket egyébként a nemzeti ünnepen is igénybe szoktak venni), és a helyzetet alig tudták kezelni. Feltételezések szerint a többnyire diákokból álló ünneplők többsége nem tudhatta, hogy nem lesz hivatalos tűzijáték, illetve arra számítottak, hogy a kivilágított felhőkarcolók is eléggé lenyűgöző látványt nyújtanak majd ahhoz, hogy a közös visszaszámláláshoz jó hangulatot teremtsenek.

Han Zheng, a párt sanghaji vezetője szerint szervezési hiba történt, ezért az egész városban felülvizsgálják a tervezett események helyszíneit abból a szempontból, hogy hány embert lehet oda bezsúfolni.

Szemtanúk szerint a pánik akkor tört ki, amikor egy közeli épület tetejéről hamis bankjegyeket szórtak a tömegre, de a rendőrség szóvivője szerint ez később történt. A bankjegyek valójában szórólapok voltak, melyekre egy luxusszórakozó hely, az M18 címét nyomtatták. A reklámanyagokat 23.47 perckor kezdték el kiszórni, de a pánik már 23.35-kor kitört, az emberek már taposták egymást, mire az erős szélben vadul táncoló első hamis bankó megjelent a fejük fölött.

Hogy pontosan mitől mozdult meg ilyen hirtelen a tömeg, azt még vizsgálják. Akik ott voltak, azt mondják, a levegőtlenség és a zsúfoltság pokoli volt. Az emberek egymást taposták, ahogy próbáltak felnyomulni a lépcsősoron és szabadulni a helyszínről.

Jelenleg úgy tudni, összesen 32 ember halt meg, többségük a húszas évei elején járt. A legfiatalabb áldozat 12, a legidősebb 37 éves volt. Összesen 49 ember sérült meg, közülük 13-an súlyosan – írja kínai sajtóinformációk alapján a Stern német hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.