Nem engedték fel a repülőre a kanadai szépségkirálynőt

A kínai születésű, huszonöt éves Anastasia Lin, bár elnyerte a címet, nem kapott meghívót a Miss World szépségverseny szervezőitől, így nem tudott vízumot igényelni. Ennek ellenére megpróbált eljutni a helyszínre Hongkongon keresztül, ahol a kanadai turisták vízumkötelesek. 

Lin egy speciális leszálló vízummal próbált eljutni Sanya tengerparti üdülőhelyére, amit néhány ország, köztük Kanada állampolgárai számára biztosít az üdülő. 

A nő szerint emberi jogi kampánya miatt nem engedték felszállni. Korábban kritizálta a kínai cenzúrát és elnyomást, emellett a Kínában betiltott kultusz, a Falun kung spirituális mozgalom tagja is.

A Miss World megmérettetésre december 19-én kerül sor Sanyában. Lin jelezte a szervezőknek, hogy nem kapott meghívást, azonban sem az ő, sem a BBC érdeklődésére nem válaszoltak. 

A The Globe and Mail kanadai lap az ottawai kínai követség közleményét idézve azt írta, "Kína nem enged be az országba egyetlen nem kívánatos személyt sem".

"Az elutasításom sajnálatos, de nem teljesen váratlan. A kínai kormány politikai okokból eltiltott a versenyzéstől" - mondta Lin. "Próbálnak megbüntetni a hitemért és megakadályozni, hogy emberi jogi kérdésekről beszéljek." 

Lin 2003-ban, tinédzserként költözött Kanadába Kínából. Szerepelt több, a Falun kung tagjainak zaklatásáról szóló filmben, júliusban pedig az egyesült Államok kongresszusa előtt is beszélt a témáról.

Állítása szerint a még mindig Kínában élő édesapját zaklatják a hatóságok az ő aktivista tevékenysége miatt.

A Falun kung, amelyet Kínában szektának tekintenek, spritituális megmozdulásként kezdődött, ami gyorsan több ezer követőt vonzott. A tagok egy 1999-es, a mozgalom elismerését követelő demonstrációja után a kínai hatóságok törvényen kívülinek nyilvánították és üldözni kezdték. Követői Kínán kívül is tartanak tüntetéseket, hogy felhívják a figyelmet a fenyegetettségükre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.