Nem engedtek a vendégek közé egy vakot és kutyáját

A Taj Mahal nevű indiai étteremben szeretett volna vacsorázni barátaival és vakvezető kutyájával a látássérült Markó Zita, azonban a nőt előbb be sem akarták engedni, majd egy különterembe szerették volna elhelyezni. 

"Sajnos a vacsorára nem került sor, ugyanis már az ajtóban jelezték, hogy a kutyámnak tilos a belépés" – írta az esetről a Délmagyarnak Markó Zita. "Ettől azután sem voltak hajlandók elállni, hogy kiemeltük, a kutya, amelyen rajta volt a vakvezető hám, egy segítő kutya, és a magyar törvények szerint bármilyen nyilvános helyre magammal vihetem."

Az alkalmazott szerint a kutya jelenlétét a telefonban nem jelezték előre, és higiéniai szempontból nem lenne szerencsés bevinni. Az étterem zsúfoltságára is hivatkozott és arra, hogy korábban volt már példa arra, hogy egy vendég a hatóságokhoz fordult.

"Miután mondtam neki, hogy ez esetben én is bátran fordulhatnék a hatóságokhoz, és bizonyára nekem adnának igazat, felajánlott egy lehetőséget: megvacsorázhatunk náluk a vakvezető kutyámmal, de csak egy, a többi vendégtől elzárt része" – meséli.

A lap megkereste az éttermet is, ahol elmondták, hogy valóban telt házuk volt, illetve, hogy a kutyákat egy garázsban lehet hagyni, vagy a tulaj által VIP-teremnek titulált különteremben lehet étkezni a négylábúval érkezőknek. Az újságíró érkezésének idején már egy „Vakok és négylábú kísérőjük számára fenn tartott különterem!" felirat állt az étterem ajtaján.

"Nem vagyunk ellenségei a kutyáknak, különösen a segítő állatoknak. A vendég valóban nem jelezte előre, hogy kutyával érkezik, a többi étkező mellé a korábbi tapasztalatok miatt nem akartuk ültetni" – magyarázza az étterem indiai vezetője. "A segítő kutyákkal érkezőket mindig itt ültetjük le. A terem kényelmesen nagy, ahol a kutya is jól érzi magát. Semmi bajunk a kutyákkal, azokat sem küldjük el, akik nem vakvezető ebbel jönnek hozzánk étkezni. Az étterem mögött van egy biztonságos garázs, ahol a kutya meg tudja várni a gazdáját, amíg az eszik.

Vakvezető kutyák

Magyarországon egy rendelet értelmében a vakvezető kutya a kiképzés során kiképzőjével, majd látássérült gazdájával szabadon beléphet minden nyilvános helyre, például élelmiszerboltba, étterembe, közfürdőbe, állatkertbe, bármilyen oktatási intézménybe, utazhat tömegközlekedési eszközön és használhatja az álló mozgólépcsőt, eközben az állatnak szájkosarat sem kell viselnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.